Горещи новини

НАТО одобри разполагането на батальонна бойна група в България

| 15:59

Лидерите на страните-членки в НАТО одобриха разполагането на четири батальонни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг след края на извънредната Среща на върха.Столтенберг обяви още, че съюзниците ще продължат да налагат висока цена на Русия за инвазията в Украйна.

Лидерите са одобрили допълнителна помощ за Украйна с военни доставки: анти-танк, ПВО, дронове, както и значима финансова и хуманитарна подкрепа. Ще бъде оказана подкрепа за киберзащита, както и средства за радиологична, химическа и ядрена защита.

Столтенберг повтори, че НАТО има отговорност да не позволява конфликтът да се разшири.

Призова Китай да не оказва военна и материална подкрепа на Русия във войната й с Украйна и да се включи в усилията за намиране на мирен изход от кризата.

Лидерите са натоварили военните планиращи да изготвят планове за евентуално постоянно присъствие на Алианса на Източния фланг, подсилвайки отбранителния и възпиращ капацитет на НАТО. Решението ще бъде обсъдено на Срещата на върха през юни в Мадрид.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!