Горещи новини

НАСА ще плати 1 долар на стартъп, за да събира прах от Луната

-12:25-Razloginfo.com

Американската космическа агенция сключи интересна сделка с четири стартъпа тези дни. НАСА ще купи лунния прах, който те планират да съберат по време на предстоящи мисии, като ще плати на една от компаниите… 1 долар.

Това е доста любопитна цена, предвид високата стойност на космическите пътувания. Договорът ще бъде с базираната в Колорадо компания Lunar Outpost.

Другите две компании например ще получат по 5000 долара от НАСА, а третата – 15 000 долара. Суми, които също са много под цените на подобни космически операции.И четирите сделки обаче имат една и съща символична цел: да покажат, че на частните компании е разрешено да извличат лунни ресурси и че НАСА ще им плати за това.

Сключвайки сделките, НАСА се надява да създаде прецедент и да докаже, че извличането и използването на лунните ресурси е разрешено в рамките на Договора за космическото пространство от 1967 година.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!