Горещи новини

НАСА ще изследва мистериозни куполи на Луната

| 14:25

НАСА разкри нови планове за мисия за изследване на куполите Gruithuisen на Луната. Тези куполи отдавна са загадка за космическата общност. С мисиите на проекта “Артемида“ НАСА се надява най-накрая да разбере как са се образували куполите.Космическата агенция сподели плановете в началото на юни, като отбеляза, че е добавила и друга директива за мисията на Artemis. Тази директива ще използва два нови набора от научни инструменти, единият от които ще изследва мистериозните куполи Груитуйзен за първи път.

Тези проучвания ще помогнат за решаването на „важни научни въпроси, свързани с Луната“, обясни Джоел Киърнс, заместник-сътрудник администратор по проучването в дирекция „Научни мисии“ на НАСА.

„Първият ще изучава геоложките процеси на ранните планетни тела, които са запазени на Луната. Вторият ще проучва ефектите от ниската гравитация на Луната върху дрождите“.

НАСА казва, че нейният Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-VISE) ще изследва върха на един от куполите Gruithuisen. Той ще го изследва в продължение на 10 земни дни.

Учените от НАСА подозират, че куполите са се образували благодарение на лепкава магма, богата на силициев диоксид. Съставът, отбелязва НАСА, може да е подобен на гранит на Земята. Обикновено обаче, тези видове образувания се нуждаят от океани и течна вода, както и тектоника, за да се образуват. Луната обаче няма тези ключови съставки. Ето защо куполите Gruithuisen са такава мистерия от толкова дълго време.

Освен изпращането на мисия за изследване на куполите Gruithuisen, НАСА има много други мисии, които засягат Луната. Като за начало се подготвя изпращането на „Артемида“ 1 в космоса. Тази ракета ще носи мисията „Орион“, която е спътник, който ще обикаля около лунното тяло на нашата планета.

НАСА също иска да върне хора на Луната по някое време след това. Сред астронавтите ще има и жена, както и цветнокожи. И не можем да забравим предстоящата пилотирана мисия до Марс, насрочена за 2030-те. НАСА може да изстреля в близка перспектива и космическа станция в орбита около Луната.

От космическата агенция, която е настроена да проучи куполите Gruithuisen и да създаде станция около Луната, любителите на космоса могат да очакват много неща. Междувременно можем да се подготвим за първите снимки от Джеймс Уеб. А кой знае какво още Хъбъл може да улови по време на продължаващите си операции.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!