Горещи новини

НАСА се готви да изпрати хора на Марс до 2037 г.

-14:04-Razloginfo.com

Снимка: Концептуална визуализация на Mars Dune Alpha (източник: ICON)
НАСА търси доброволци, които да помогнат на агенцията в мисията да изпрати хора на Марс до 2037 г. „Високомотивирани хора” ще участват в експеримент за целогодишен живот върху модел на повърхността на Марс. Участниците ще живеят в модул от 157 квадратни метра, отпечатан на ICON 3D принтер.

Първите хора, които отиват на Марс, ще се сблъскат не само с физически проблеми поради особеностите на планетата, но и с психологически. За да се разбере как изолацията в необичайни условия влияе на хората, НАСА организира специални програми на Земята.Експериментът е наречен „Mars Dune Alpha”. Самата програма се състои от три фази, като първата започва през 2022 г. През годината четирима души ще живеят в пълна изолация в изкуствено местообитание на Червената планета.

„Ще симулираме проблемите с местообитанията, с които могат да се сблъскат мисиите на Марс, включително ограничения на ресурсите, повреда на оборудването, забавяне на комуникацията и други фактори”, се казва в съобщение на НАСА.

„Мисиите на екипажа могат да включват симулирани космически разходки, научни изследвания, виртуална реалност, роботизиран контрол и обмен на съобщения. Резултатите ще предоставят важни научни доказателства за тестване на съществуващи системи и разработване на нови решения”.

Приемането на заявления започна на 6 август и ще продължи до 12 септември 2021 г. Желаещите да участват трябва да са на възраст между 30 и 55 години, да имат магистърска степен по STEM (наука, технологии, инженерство и математика) и най-малко две години подходящ професионален опит.

Кандидатите ще трябва да преминат специални тестове, симулиращи условията, пред които са изправени астронавтите по време на дългите им мисии. Участниците в експеримента обаче няма да пътуват до Червената планета в бъдеще.

Модулът за проекта ще бъде изграден в космическия център на НАСА в Хюстън. Вътре всеки член на екипажа ще има свои собствени помещения за спане. Модулът ще включва също работни места, медицински станции и лаборатории за отглеждане на храни.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!