Горещи новини

НАП глоби с 1,5 млн. лева фирми, търгуващи с рискови стоки

| 9:40

От началото на тази година Националната агенция за приходите е извършила над 185 000 проверки на транспортни средства, които са превозвали около 650 000 тона стоки с висок фискален риск. Това прави по над 110 проверки на ден.Наложените обезпечения са за 1,5 млн. лв., а изоставената стока в полза на страната е на стойност около 33 000 лв. Най-много проверки са извършвани на транспортираните плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, както и горива, заявяват от НАП.

Контролът се осъществявал както по границите, така и в борсите, пазарите и местата в близост около тях, където е често срещано търговците на стоки да пренасят дейността си с цел избягване на данъчното облагане.

При последната инспекция на приходната агенция Фискален контрол е спрял нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци на обща стойност над 10 000 лв. на граничния пункт Оряхово. По време на проверката на превозното средство от контрола установили, че в документите на стоката липсва информация за вида и количеството на товара, както и за получателя му.

По-късно било установено, че получател на стоката е българско дружество, което е направило опит нелегално да придобие плодовете и зеленчуците. Според данъчните търговецът е имал намерение да продаде стоката в страната ни, като укрие приходите от продажби.

Според прогнозни разчети размерът на сумите, които ще получава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за фитосанитарния контрол по границата, се очаква да бъдат около 25 млн. лв. на година, заяви министърът на земеделието Иван Иванов в парламента. Тези приходи не са постъпвали в държавния бюджет, а това вече е възможно благодарение на Закона за БАБХ, поясни Иванов.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!