Горещи новини

Напрежение! Косово отложи забраната за автомобили със сръбска регистрация

| 10:33

Властите в Прищина отложиха с месец влизането в сила на забраната, автомобили със сръбска регистрация да се движат в Косово. Забраната, която трябваше да важи от днес, вчера предизвика напрежение.Косовските власти решиха да отложат въвеждането на спорното решение с месец след консултации с партньори от ЕС и САЩ. Вчера вечерта жители на Северно Косово, населено предимно със сърби, издигнаха барикади по ключови пътища в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат от днес пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия.

Блокадата бе провокирана и от решението на правителството на Косово пак от днес да смени личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Блокирани бяха и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

По-рано косовският премиер Албин Курти заяви, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Късно снощи сръбският президент Александър Вучич посети Генералния щаб в Белград и отрече появилите се информации, че Белград трупа войска по южната си граница.

До блокади в Северно Косово по същия спор за регистрационните табели на автомобилите се стигна в края на септември миналата година.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!