Горещи новини

Намалените цени на горивата ще важат за 50 литра, помощта ще е в размер на максимум 12,50 лв., но колко хора могат да си позволят да напълнят резервоара догоре?

| 10:30

В последно време една малка сума се наби в съзнанието на хората – 25 стотинки. А причината е, че шофьорите ще зареждат колите си с отстъпка от 25 стотинки на литър гориво.Мярката е част от антикризисния пакет на правителството и бе обявена отдавна, но не се знаеше по каква точно схема тя ще се прилага.

Какво са 25 стотинки?

Всъщност, ще се наведете ли да вземете 25 стотинки от земята? Ако ги видите паднали… Да приемем, че да. Но това ще е повече от мисълта, че имате късмет, защото сте ги забелязали. А не толкова, че с тях може да се купи нещо. И нека припомним, че преди години имаше монета от 25 стотинки, която бе пусната в обръщение през 50-те години на миналия век. В момента има само дребна нумизматична стойност.

Но нека се върнем на мярката и това, че има вероятност тя да влезе в сила от 1 юли, но може и да се забави, ако определянето на начина на ползване се забави.

Какво се знае към момента

Отстъпка от 25 стотинки на литър ще се ползва от шофьорите, които карат на бензин, дизел, пропан-бутан и метан. Отбивът от пазарните цени ще важи само за горива от нисък клас, за да може да се възползват повече социално слаби граждани. Горивата от по-висок клас, които имат добавки, няма да бъдат обхванати от правителствената програма.
Въпросните 25 стотинки по-малко на литър ще се отпускат срещу представен регистрационен талон на автомобила. Намалените цени ще важат за 50 л гориво – помощта ще е в размер на максимум 12,50 лв.

Как ще се процедира и как парите ще се връщат в търговските обекти
Търговските обекти ще получават парите, които губят по тази мярка, директно от НАП. Това обявиха от финансовото министерство.

Компенсацията ще се случва през отчетите, които търговците подават всеки месец.

Какво се случва с цената на горивата

Вдигат се. Това е повече от видно. Ако погледнем справка за месец май, много ясно се вижда какъв е ръстът на цените на горивата. Средно покачването им е с 15-18 стотинки. Та къде отиват тези 25 стотинки отстъпка, след като те са изядени вече в по-голямата си част?

Едно е да имаш 25 стотинки отстъпка на бензин 95 при цена 2,97 – такава е била на 1 май. (б.р.-към онзи момент прави крайна цена от 2,72 лева) Съвсем друго показва отстъпката, когато цената на бензин 95 е 3,15 лева (към 31 май). Това прави цена с отстъпка 2,90 лева.

И още нещо. Колко хора могат да си позволят да напълнят резервоара догоре, за да спестят въпросните 12,50…

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!