Горещи новини

„Налагане“ на банска капама в Европейския информационен ден

-15:24-Razloginfo.com
В автентичната атмосфера на една от най-оригиналните бански механи – „Ловна среща“, член на Задругата на банските механджии „Уникално Банско“, беше направена демонстрация на направата на емблематичната банска капама.Култовата банска гозба бе представена в рамките на регионален форум Европейски информационен ден. Той беше организиран от Европейски информационен център „Европа директно“, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Благоевград и НЧ“Никола Вапцаров-1894“ гр. Банско.
Красимира Хаджикосева, ръководител на ЕИЦ“Европа директно“ акцентира върху възможностите за устойчиво управление и за развитие на регионалната политика чрез креативните индустрии, а Румяна Ангелова от РЕКИЦ“Читалища“ подчерта значението на читалищата за опазване на нематериалното културно наследство.
На фона на изпълненията на красивите бански песни от Женска фолклорна група „Пирински бисери“, Елена Георгиева показа как се „налага“ традиционна банска капама по автентична рецепта.
В дискусията участниците във форума разказаха свои впечатления от това как се приема банската капама от гостите на Банско, каква е нейната история, мястото й в бита на банскалии, връзката й с европейските кулинарни традиции, изкуството на бавното готвене и стойността на истинската храна.
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!