Горещи новини

Най-после! Народното събрание чу адвокатите и увеличи НПР на 40 %

| 18:11

Днес, 29 юни, 47-то Народно събрание увеличи нормативно признатите разходи на адвокатите от 25 на 40 %. Това стана възможно, след като 110 народни представители подкрепиха предложението, 84 бяха против, а 22 се въздържаха. То беше входирано в парламента и отстоявано основно от трима души – Петър Петров, Иван Димитров и Ива Митева.Припомняме, че това искане беше отправено до 44, 45, 46 и до настоящия Парламент. Последното писмо беше изпратено на 17 юни от председателя на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев.

В мотивите на искането се казва: „Пандемията COVID-19 засегна изключително тежко както индивидуалните адвокати, упражняващи самостоятелно професията, така и адвокатските дружества и сдружения. Напълно съзнаваме, че това важи както за адвокатската, така и за други свободни професии. Нашата работа обаче, свързана с риска от своят характер на свободна професия, беше ограничена почти напълно от държавата, търговският оборот се сви почти до минимум, като бизнесът ограничи почти изцяло разходите си за юридически услуги, а не бяхме подпомогнати по никакъв начин. Нямахме възможност да се възползваме от почти нито една от мерките, предоставени от държавата, както на първия, така и на втория етап при предоставяне на помощи с изключение на общата възможност за всички български граждани за получаване на безлихвен заем от Българската банка за развитие. Подобна възможност обаче не представлява работещ механизъм за адвокатите и почти незначителен брой от тях са се възползвали от нея“.
Против предложението основно са били от „Продължаваме промяната“ (ПП) и БСП.

ПВ бюджетна комисия искането не беше подкрепено, а Асен Василев е заявил: ‘От МФ сме силно против това, защото така ще се създаде нерегламентирана държавна помощ за адвокатите и те стават привилегировани“.

На което председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев отговори публично:

„Дoбpe e xopaтa c влacт дa пpaвят paзгpaничeниe мeждy пoнятиeтo „дъpжaвнa пoмoщ“, дeфиниpaнo в Зaĸoнa зa дъpжaвнaтa пoмoщ oт пpoмянaтa нa cтaвĸa зa нopмaтивнo oпpeдeлeн paзxoд, дeфиниpaн пo дpyг зaĸoн“.

Според гласувания текст промяната влиза в сила от началото на 2023 година.

Източник: vas.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!