Горещи новини

Най-малко 25 мигранти загинаха, а още 15 души са в неизвестност край бреговете на Тунис

-17:43-Razloginfo.com

Най-малко 25 мигранти от Африка загинаха, а още 15 души са в неизвестност, след като лодка, превозваща ги към Европа, потъна в Средиземно море край бреговете на Тунис, съобщиха властите в страната, предаде Асошиейтед прес.Тунизийската брегова охрана е извадила телата на 15 души изпод лодката, която се обърнала близо до крайбрежието на град Сфакс, пристанище в източната част на централен Тунис, съобщи местната прокуратура.

Предишният ден бреговата охрана е открила други 10 тела и е спасила 72 мигранти от потъналия плавателен съд. По разкази на оцелели между 15 и 20 души, които са били на лодката, все още са в неизвестност.

Почти всички загинали или спасени са от Субсахарска Африка.

През последните седмици зачестиха опитите за нелегална миграция от тунизийския бряг към бреговете на Италия, при което десетки хора загинаха, а много се водят за изчезнали. Според Международната организация по миграция централната част на Средиземно море е най-опасният миграционен маршрут в света.

Европейските държави разчитат на страните от Северна Африка да контролират миграцията, а вчера Италия обеща на Тунис множество инвестиции и помощ при преговорите за отпускане на помощ от Международния валутен фонд, тъй като италианското правителство се стреми да намали броя на пристигащите в страната мигранти.

Напрежението около миграцията тази година в Тунис се повиши, след като президентът Каис Сайед разпореди да се вземат строги мерки срещу мигрантите от Субсахарска Африка. Коментарите му разпалиха расистки настроения и обиди, насочени срещу чернокожите в Тунис, и предизвикаха международни критики и загриженост.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!