Горещи новини

Най-изпечените български измамници

-20:52-Razloginfo.com

Има една теория, според която българите са генетично предразположени да хитруват, мамят и лъжат наивните. Родните измамници са действали още по време на Възраждането, та чак до наши дни.Дали тази национална особеност си има своето историческо оправдание, предвид факта, че дълго сме живели в тежки условия под чуждо робство, или става дума за градски легенди, е трудно да се каже. Ето и най-култовите родни измамници:

Фалшив Левски

Никога няма за узнаем името на находчивия българин, пратил рекетьорско писмо на 12 февруари 1876 г. до богатия търговец Христо Пулиев от Карлово. В него фалшивият Левски настоява за 10 липи, защото като отидя в Карлово, първо и първо ща да убия майка ти, после ща изгора и мишкити ви.

Писмото е открито в архива на Найден Геров. То е подписано от човек, представящ се за по-малкия брат Левски – Петър, който също е носил прозвището Левски. Не става ясно дали търговецът се е поддал на рекета и е изпратил жълтиците.

Фалшификатори на валута

Най-известните български фалшификатори на валута са хъшовете, работили във възрожденското ателие на Киро Тулешков. Те са били майстори и са произвеждали руски рубли, турски лири и всякаква друга чужда валута.

Майстор фалшификатор бил Петър Дългият – Татмата, родом от Болград, който по професия бил златар. С него работили Димитър Македонски, Иванчо Бесарабчето и др., чиито имена са потънали в забвение.

Николай Наумов – Кольо Американеца

Николай Наумов или Кольо Американеца, както са го познавали мнозина, бил на гурбет в Америка, за да търси злато в Калифорния. След изчерпване на златнети залежи известно време се препитавал с измами с т.нар Fool`s Gold – злато за глупаци, но след това се върнал у нас.

Тук той измислил схема да събира пари от алчни наивници. Обяснавал на ушенце, че може да построи алхимична лаборатория, където от 1 кг злато да прави поне 3 кг. Заслепени от алчност, те инвестирали в него.

Друми Друмев

Този изпечен тарикат не разбира от пари и злато, но има находчиви идеи. Той решава да възкреси легендата с имането на Иван Шишман. Той си събира нещата и хуква по Европа, където обяснява на богати самотни дами за чудното съкровище, скрито в земята.

Четири делви със златни монети, девет делви със сребърни монети, пет ковчежета с брилянти и други накити заровил цар Иван Шишман в крепостта Урвич край Кокаляне. Само трябвало някоя наивна дама да инвестира в разкопките. Намерили се няколко такива, сред които баронеса Де Н. от Брюксел.

Мадам Мерита

Снимка: sanovnik.bg

Мадам Мерита и една от първите български ясновидки и е първообразът на телевизионните врачки, които пророкуват по ЕГН и срещу пари какво ще ви се случи. Тя била толкова чаровна и изпечена, че успяла да оплете в мрежите си дори Богдан Филов.

Месеци след консултацията с нея, където тя му предрекла министерско кресло, той е поканен да оглави просветното министерство в кабинета на Георги Кьосеиванов, а две години по-късно става и министър-председател. Един от малкото случаи, в които Мадам Мерита в действителност е познала нещо, взирайки се в линиите на ръката на клиент.

Пантуди

Евреинът Давид Леви е висок, строен, с правилни черти на лицето и живи очи. Той решава да смени името си на Димитър Леков, но в историята ще остане с прякора си Пантуди.

Леков говори свободно френски, немски, испански, гръчки, турски, малко английски. Красавецът обикаля цяла Европа и дори Африка, където живее не издръжката на заможни дами.

По-късно решава да зареже това и става кабаретен артист. Гастролира в Император Диле, Мулен Руж и други лъскави заведения. Гвоздеят на програмата е разиграването на търг на красива куртизантка, за чиито прелести клиентите наддават.

Измамата лъсва, когато една вечер сумата достига 50 000 лева, но никой не наддава. Оказва се, че предложилият най-висока сума е поставено лице, чиято работа е да кара другите да наддават.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!