Горещи новини

Най-голямото вулканично изригване на XXI век

| 19:36

Изригването на вулкана Тонга през януари 2022 г. е признато за най-голямото взривно изригване на XXI век от френски вулканолози от Университета Гренобъл-Алпи. Учените го поставят наравно с най-мощните изригвания, записани някога в историята на Земята. Статия за това е публикувана в списание Geophysical Research Letters.

Това изригване е изхвърлило материали с обем от около 10 куб. км, което е генерирало наред с другите неща и атмосферна ударна вълна, обиколила няколко пъти планетата, образувайки пепелен шлейф с площ половин Франция.То е еквивалентно по сила на катастрофалното изригване на вулкана Пинатубо във Филипините през юни 1991 г., при което са загинали най-малко 875 души.

За да определят мащаба на изригването, Пиеро Поли и Николай Шапиро са използвали специално разработен алгоритъм, който значително намалява обема на полевата работа и директните измервания. По такъв начин оценката по скалата на вулканичната активност VEI – Volcanic Explosivity Index – на вулканичното изригване била определена на ниво 6, като едно такова изригване се очаква не повече от веднъж на всеки 50-100 години.

Най-големите известни изригвания по скалата на VEI са определени на осмо ниво – такива катастрофи се случват около веднъж на всеки 50 хиляди години, те могат да произведат до 1000 куб. км емисии. Нито едно подобно изригване не е регистрирано през последните десетки хиляди години. Януарското изригване от 2022 година на вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай – това е пълното му име – унищожава 90% от необитаемия остров Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в архипелага Тонга, възникнал едва през 2015 г. след друго, по-слабо изригване, когато разстоянието между островите Хунга-Тонга и Хунга-Хаапай се запълва с голяма вулканична калдера, издигнала се от морското дъно.

Наличието на нов алгоритъм за изчисляване на мощността на изригванията може да бъде особено полезно, когато изригвания се случват на отдалечени от цивилизацията места, където няма необходимо оборудване за непосредствени измервания. Обширната мрежа от стотици сеизмични мониторингови станции по целия свят е в състояние незабавно да улови ехото от започналото изригване дори на големи разстояния. След това тези записи на сеизмични вълни се използват за изчисляване на мащаба на изригването. Освен това само за час, при наличието на достатъчно данни, алгоритъмът може да оцени размера на образувалия се облак пепел, като същевременно оценява как този облак може да повлияе на околната среда.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!