Горещи новини

Най-големите митове за пролетните алергии

-15:05-Razloginfo.com

Пролетната алергия е често срещано здравословно състояние при доста хора, включително и у нас. В България голяма част от хората страдат от сенна хрема, а причината за нея са цъфтящите растения в този период на годината. В основата на това състояние са именно малките частици, които лесно се пренасят от вятъра и през пролетните месеци въздухът буквално е наситен с тях.

Прашецът на пролетните растения е безопасен за повечето хора. Въпреки това има и такива, при които имунната система ги приема за вредни за организма и по тази причина започва да ги атакува.

Пролетната алергия предизвиква основно сълзене и хрема. Въпреки че състоянието е често срещано, и до днес съществуват различни митове за сенната хрема, в които хората вярват. Едни от най-честите са:

1. Полинозата се причинява от тополовите пухчета

Интересен факт е това, че самият тополов пух не е алергичен. Той обаче има способността да пренася алергенните спори и полени на различните растения, а именно:– треви – пшеница, тимотей, райграс, ръж, синя трева, лисича опашка и други;

– дървета и храсти – бряст, бреза, ясен, върба, топола и други;

– плевели – пелин, амброзия, коноп и коприва.

2. Сенната хрема се изостря през пролетта, когато всички растения цъфтят

Това зависи в голяма степен от региона, в който живеете, и поради тази причина проявите могат да са не само през пролетта, а също така през лятото и дори през есента. Ако имате сенна хрема, тогава е добре да сте запознати с това в кой период точно цъфтят растенията, които попадат в групата на потенциалните алергени. Пиково време са периодите:

– пролет – в периода на месеците април и май, когато е времето на цъфтящите растения;

– лято – от юни до август месец, когато цъфтят зърнените растения;

– есен – от август до октомври, когато е пика на цъфтеж на плевелите.

3. Алергията е наследствена патология

Разбира се, че генетичната предразположеност към алергии играе много важна роля и в отношение на това заболяване. Ако например и двата родителя на детето имат сенна хрема, тогава в този случай рискът от проявата на това здравословно състояние и при детето се увеличава до цели 70 и дори 80%.

Когато обаче родителите не са носители, то това не означава, че детето не може да страда от пролетна алергия и по-конкретно рискът е около 15-20%. В този случай причините, които могат да доведат до сенна хрема, е екологичната обстановка, консервантите в храната и нейното качество, неправилното лечение. Всичко това може да доведе до алергия след време, дори ако не съществува генетична предразположеност.

4. Ако в детска възраст не се наблюдава алергия, то и в по-късна не може да се отключи сенната хрема

В по-голямата си част алергията се проявява между 5 и 20 години. Това не е конкретно правило и съвсем не значи, че и след тази възраст не може да се прояви сенната хрема. Една от причините за това е промяната на климатичната зона или пък приема на определени медикаменти, както и замърсяването на околната среда.

5. Проявите на алергията може да бъде само сълзене на очите и кихане

Да, въпреки че всичко това се приема за едни от най-честите прояви на сенната хрема, това не значи че сълзенето на очите, зачервяването, кихането и сърбежът в очите са единствените прояви на заболяването. Така например е възможно човекът с пролетна алергия да има внезапен задух, кашлица и дори затруднено дишане. В този случай говорим за начални симптоми на поленова бронхиална астма.

Малко познат факт е това, че при сенната хрема са възможни дори и по-тежки прояви, а именно уртикария, мехури, силен сърбеж, дерматити от различно естество и дори оток на Квинке. Едни от най-редките прояво на пролетнат алергия са уврежданията на стомашно-чревния и урогениталния тракт.

6. Алергията не се лекува

Голяма част от медикаментите са насочени не към лечението на заболяването, а към облекчаването на състоянието. Днес съществува само един вид лечение, а именно методът се нарича алерген-специфична имунотерапия или така наречения ASIT. След като се прекъсне курсът, симптомите на състоянието не се повтарят, а след време те персистират и се наблюдава ремисия.

7. Алергиите сами по себе си не са опасни и не се налага да бъдат лекувани

Сенната хрема и алергиите като цяло е важно да бъдат лекувани под строгия контрол на алерголог. За съжаление както у нас, така и в света доста често хората започват да се самолекуват и дори не осъзнават риска за здравето им от това. Това може да доведе до много сериозни усложнения, а именно синузит, отит, полипи или дори до кисти на параназалните синуси.

Източник: laf.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!