Горещи новини

Над 8000 лева на месец ще вземат депутатите от 1 март

| 21:11

Властта с по-високи заплати от 1 март. При депутатите месечното възнаграждение може да надхвърли 8 000 лв., пресмята Bulgaria On Air.

Четири месеца откакто са в парламента, новите депутати получават неочакван подарък – заплатите от първите няколко месеца от мандата се увеличават с близо 14% .

Така от 1 март основното брутно месечно възнаграждение на народен представител минава от 5500 лв. на 5616 лв. Председателите на комисии и на парламентарни групи ще получават по 35% отгоре, или 7581 лв.

Ако има и научна степен „доктор“, ще получава още 10%, а ако е доктор на науките – и 15% отгоре върху тази заплата. Във втория случай тя би станала над 8400 лв.

От 1 март премиерската заплата, която е равна на тази на председателя на Народното събрание, става минимум 8704 лв., а президентът ще се разписва срещу над 11 хиляди, като не се смятат добавките за стаж и научна степен. Министрите пък вече ще взимат 7300 лв.

В страната съществуват редица държавни комисии, регулаторни и други органи и съдилища, в които заплатите са обвързани с тези на депутатите. Например председателят на Конституционния съд вече ще взима близо 10 000 лв., а председателят на Комисията за защита на конкуренцията – 7833 лв. По закон заплатите на БНБ пък се определят в зависимост от средните заплати на ръководителите на търговските банки в страната. През 2022 г. заплатата на управителя на БНБ ще е над 20 хил. лв., а на подуправителите – по над 17 хиляди.

С допълнителните пари, които получават за своята дейност в Народното събрание, някои депутатите ще получават възнаграждение от над 8 хил. лв. Въпреки редицата предложения през годините за намаляване или замразяване на депутатските заплати, в 47-ия парламент тази тема сякаш е табу.

А българските граждани са категорични – искат резултати от работата на политиците. На заден план в парламента остана и темата за партийните субсидии.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!