Горещи новини

Над 700 000 ученици влизат в клас, засилено полицейско присъствие около училищата утре

-18:18-Razloginfo.com

Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна утре. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници.Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици.

В първия учебен ден са напълно обезпечени с учители седем области – Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

По искане на МОН регионалните управления на образованието актуализират своята база данни със специалисти, които са готови да се включат в системата на предучилищното и училищното образование. Става дума най-вече за пенсионирани учители и педагози, които в момента са извън образователната система. Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават във висши училища.

1039 психолози са назначени в детски градини и училища, а логопедите са 793. В Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование има още 124 психолози и 129 логопеди.

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. 15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена обществена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г.

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка.

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

През настоящата 2021 г. се възстановяват разходите за транспорт на 17 800 учители от детски градини, училища и Центрове за подкрепа на личностното развитие. Плаща се наемът на 56 преподаватели.

Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград ст. ком. Георги Кандев,  съобщи че е в ход традиционната акция „Децата тръгват на училище“. Периодът от 15 до 22 септември пък е обявен за „Седмица на детската пътна безопасност“ под надслов „Лесно е да спасиш живот, просто спазвай правилата“.

„От страна на ОДМВР – Благоевград са предприети всички необходими мерки във връзка с откриването на учебната година на територията на цялата Благоевградска област.

Извършени са обходи с оглед знаковото стопанство да бъде проверено, да бъдат проверени пешеходните пътеки (където е необходимо да бъдат освежени, а където липсват – да се вземат мерки за подобряване на ситуацията), парапетите“, каза още той.

Във връзка с това, че в утрешния ден се очаква около и в училищата да има много деца и родители, ст. ком. Кандев посочи, че са взети всички необходими мерки, като ще има засилено полицейско присъствие пред и около училищата. „Ще има патрули, както на охранителна, така и на Пътна полиция“, добави той.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!