Горещи новини

Над 30 коли бяха извадени от коритото на река, озовали се там след потопа в Карловско

-9:44-Razloginfo.com

Над 30 коли извадиха багерите, които разчистват след потопа в Карловско, от коритото на река Татлъ дере.На 10-ия ден от бедствието багерите за първи път успяха да влязат в коритото на реката. Освен автомобилите, покрай разчистването бяха открити и много електроуреди, които стихията с мощна сила е влачила километри по течението надолу.

90 тежки строителни машини разкопаваха непроходимите улици, за да осигурят достъп до домовете на хората. А движещата сила отново бяха доброволците – над 400 от цялата страна.

Сред откритите в коритото на реката коли е и тази на Георги Георгиев, която е била купена само 20 дни преди бедствието да връхлети региона.

„В петък вечерта я отнесе. Даже не знаех дали ще я намеря. Обадих се на застрахователите. Казах им, че е изчезнала. Повърхностно щетите не са толкова големи, но двигателят и електрониката сигурно са заминали“, разказа Георгиев пред Нова телевизия.

Десетки деца от пострадалите села пък ще трябва да пътуват километри, за да посещават детска градина. Сградата на градината в село Каравелово е с подкопана стена и експерти ще решават дали подлежи на ремонт.

Семейството на Ваня и Пламен се чуди как ще подготви двете си деца за първия учебен ден. Едното е на 4 години, в детска градина, а другото на 10 години и ще е в трети клас. Държавната помощ от 375 лева ще дойде най-рано след месец.

„Нужни са много средства, а ние няма откъде да ги вземем в момента тези средства. Защото нямаме вече дом. Трябва да се справим с това“, твърди Ваня Пенчева.

Всичките 10 деца от детската градина ще бъдат преместени в Карлово. Осигурен е транспорт дотам и обратно.

„В утрешния ден очакваме експерти, които трябва да дадат становище дали сградата е надеждна, дали ще бъде ремонтирана или ще бъде съборена“, заяви Славка Червенкова – кмет на село Каравелово.

18 са учениците от бедстващите семейства в Каравелово, за всички са осигурени учебни помагала и нови дрехи от дарители. „Има едно момиченце, което е в техникум и то все още не е със закупени учебници, но аз лично утре ще отида да ги закупя за него“, казва Стефка Гунева, доброволец.

Водоснабдяването късно в събота е било възстановено, но поради голямото налягане тръбите се спукали. „Ако все пак водата тръгне, искам да знаят всички, че тя все още е негодна за пиене“, предупреди Ивайло Гагов- председател на Кризисния щаб.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!