Горещи новини

Над 200 000 тона медицински отпадъци са се натрупали по целия свят в резултат на пандемията

-18:53-Razloginfo.com

Над 200 000 тона медицински отпадъци, голяма част пластмасови, са се натрупали по целия свят в резултат на коронавирусната пандемия, изчисляват от Световната здравна организация.Според оценките на СЗО милиардите ваксинации от началото на пандемията са генерирали най-малко 144 000 тона използвани игли, спринцовки и контейнери за медицински отпадъци.

В допълнение само за периода между март 2020 г. и ноември 2021 г. ООН са доставили 87 000 тона защитно облекло. Тестовете за коронавирус съдържат до 2600 допълнителни тона отпадъци и 731 000 литра химически отпадъци.

Защитните маски за лична употреба не са включени в оценките, отбелязват от СЗО.

„COVID-19 накара света да се замисли за пропуските и пренебрегваните аспекти на потока от отпадъци и начина, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме ресурсите си за здравеопазване през целия си живот“, заяви Мария Нейра, ръководител на отдела за околна среда, изменение на климата и здравеопазване в СЗО.

Организацията отправи призив за стратегии за защита на хората и околната среда от неправилно изхвърлени защитни облекла, тестове и принадлежности за ваксинация.

Още преди пандемията СЗО предупреди, че една трета от всички здравни заведения не са в състояние да изхвърлят правилно отпадъците си. Допълнителните отпадъци, свързани с COVID, представляват риск за здравето и средата на медицинските работници и хората, живеещи в близост до местата, където те се изхвърлят, допълват от СЗО.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!