Горещи новини

Над 20 000 бежанци напускат хотелите. Къде ще бъдат преместени?

| 21:58

От неделя започва масовото преместване на украински бежанци от хотелите, където са настанени. Над 20 000 души ще бъдат настанени в държавни бази в страната. Това съобщиха от Областната администрация във Варна. Бежанците ще бъдат транспортирани организирано с влакове. В населените места, където няма жп гари, украинците ще бъдат превозени с военни и частни автобуси.Към момента в хотели у нас са настанени повече от 60 000 хиляди бежанци от Украйна. Близо 20 000 от тях са решили да напуснат България в близките дни.

Преместването на бежанците ще става на групи, семействата ще се настаняват заедно в държавните бази.

В кои бази ще бъдат настанени бежанците, ще стане ясно след като се обобщят анкетите в правителствения портал. Настаняването на бежанците няма да попречи на лятната почивка на служителите.

Украинци ще бъдат настанени до края на юни, след което ще освободят. Трябва да се проявява гъвкавост, като предимство имат служителите и ведомственото използване на базите остава тяхно основно предназначение, казва Павел Попов, зам.-областен управител на Област Варна.

Големите групи бежанци ще се транспортират основно с влакове.

Това ще бъде направено в допълнителни вагони към съществуващи влакове, доколкото е възможно. Или ще бъде направено в автономни влакове, които да не смесват потоците на хората, ползващи БДЖ превози и украински бежанци, казва Йордан Кателиев, ръководител на Центъра за настаняване на бежанци във Варна.

18 000 от бежанците ще останат в същите хотели, в които са сега. До момента 38 хотелиери от цялото крайбрежие са заявили участие в програмата на правителството за настаняване на бежанци срещу 15 лева дневно за нощувка и храна.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!