Горещи новини

Над 1200 танцьори от цяла България играха на „Пролетно хоро“ във Велинград

| 11:45

Велинград отново посрещна любителите на българските народни хора от цялата страна. XI Национален фолклорен фестивал „Пролетно хоро” традиционно се провежда с идването на пролетта. Тазгодишното издание беше в почивните дни.Началото бе дадено с посрещане на Родопската теснолинейка на гара „Чепино”. Родолюбците от Национален клуб “Традиция” от РК “Родопчани”, облечени в автентични носии изпълниха салют с обезопасени оръжия, предназначени за културни събития. С парад дефиле Младежка формация към ЦПЛР-ОДК поведоха участниците и гостите към площад „Македония”.

Официалното откриване на фолклорното събитие бе в 11:00 часа в залата на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий-1905”. Там всяка танцова формация и клуб направи свое индивидуално изпълнение с две български хора, като задължително едното от тях представи фолклорната област, от която идва клубът.

От 15:00 часа се проведе заключителната част на фестивала. Над 1200 танцьори от 36 клуба от Велинград, Плевен, Бургас, Бойчиновци, София, Православен, Раднево, Копривщица, Царевец, Стара Загора, Пирдоп, Несебър, Хисаря, Пещера, Нови Искър Рудозем, Тополовдград, Нова Загора, Лъки, Своге, Асеновград и с. Димово изпълниха пл. „Македония” и представиха пъстра и интересна програма, под звуците на оркестър „Роял бенд-Благоевград”.

Във Велинград отново си дадоха среща фолклорът, прекрасните носии, приятелството, жизнеността, силата и въздействието на българските традиции.
Благодарение на изпълненията и доброто настроение на участниците, в града ни отново разцъфтя празник.

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев поздрави организаторите и всички присъстващи като им пожела здраве, творчески ентусиазъм и несломим български дух.
Гости на събитието бяха и зам.-кметовете Атанас Палигоров и Исмаил Моллов.

И тази година организаторите на събитието Сдружение “Пролетно хоро”, Дружба “Родина” и Дружество за защита на Родопите и Община Велинград, вложиха много усилия, за да осъществят фестивала.

„Пролетно хоро” се утвърди, като едно от емблематичните събития във Велинград, а участниците и любители на българското хоро, с гордост, много емоции и постоянство пазят и популяризират безценното фолклорно богатство на България.

Сдружение „Пролетно хоро“ провежда цялата организация под мотото „Да възродим „Старото читалище“, като призова всички гости и участници във фестивала да подкрепят каузата за възраждане и възстановяване на сградата на „Старото читалище„ /читалище „Св. св .Кирил и Методий-1905” и тя отново да стане дом за култура и изкуство.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!