Горещи новини

Над 100 хил. руснаци са влезли в Казахстан, вътрешният министър ще ги връща, опашки има и на грузинската граница

| 18:25

Общо 98 хил. руснаци са влезли в Казахстан за шестте дни, откакто руският президент Владимир Путин обяви въвеждане на частична военна мобилизация в страната.Това сочат данни от вътрешното министерство на Казахстан в момент, когато страната започна разговори с Русия заради потока към границата в последните дни след решението за мобилизация. За сравнение, общият брой влезли руснаци за деветте месеца от началото на годината достига 1.7 млн. души.

Преди малко вътрешният министър на Казахстан Марат Ахметжанов обяви, че ще предава на Русия всички отклоняващи се от мобилизация, които опитат да влязат. В момента централноазиатската държава предвижда и други мерки за справяне с възникналата криза като необходимостта да се дава регистрация за временно пребиваване в страната само срещу задграничен паспорт (в момента руският е достатъчен).

Президентът Владимир Путин се очаква в столицата на Казахстан (която връща името си – от Нурсултан на Астана) на 14 октомври за среща на върха на Общността на независимите държави. Още преди това според президента Касъм-Жомарт Токаев ще се състоят преговори с Москва за ситуацията на границата.

Междувременно на границата с Грузия се появи „мобилизационен пункт“, съобщи вътрешното министерство. Това стана, след като бронетранспортьор бе изпратен от Федералната служба за сигурност (ФСБ, контраразузнаването, наследник на КГБ) на граничния пункт „Верхний Ларс“. Властите обясниха решението с нуждата да се вземат мерки „за всеки случай“, включително ако на границата има запасняци.

Опашката, която се изви на ГКПП „Верхий Ларс“, достига според някои руски издания 25 км. Заради наплива от желаещи да напуснат страната Грузия вече разрешава влизане на пешеходци.

Само в първите няколко дни напусналите Русия са 261 хил. души според службите, като тази оценка може да е занижена. Опашките се появиха, докато руските власти според някои медии се готвят да затворят или обсъждат затваряне на границата за руснаци в мобилизационна възраст и това може да стане още утре, ден след края на „референдумите“ за фактическа анексия на окупираните украински територии.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!