Горещи новини

Над милион загуби след акцията на ГДБОП срещу кабелните оператори

-19:10-Razloginfo.com

Загуби за над 1 млн. лв. и заплаха за националната сигурност в пограничните райони са резултатите от показната акция на ГДБОП и Жандармерията срещу кабелните оператори „Кабел Сат Запад” и „Вайтъл”, осъществена на 13 юни т.г.

Това съобщиха собствениците на телекомуникационните компании, които оперират в Югоизточна България повече от 25 години и бяха пряко засегнати от репресивните действия. Дружества притежават мрежи в погранични райони и населени места на границите на България с Гърция и с Македония.
С прекъсване на сигнала в мрежата, населението не само остава без интернет, но и без стационарни гласови телефони, които на места са единствената възможна връзка със спешния телефон 112 и за подаване на сигнали към МВР, Бърза помощ и при всякакви обществено опасни инциденти. Това са райони, в които на места липсва сигнал на мобилни оператори или е слаб и нестабилен, а са в непосредствена близост до границата, което има пряко отношение към националната сигурност, категорични са кабелните оператори.
Те отхвърлиха твърденията, че е иззета само техника за разпространяване на телевизионен сигнал, тъй като технологията на кабелните мрежи е такава, че по един кабел текат, както телевизионните сигнали, така и интернет и стационарните телефони. Отнетата техника е нарушила цялостното функциониране на мрежата и прекъсването на всички предоставяни в услуги. „На практика се случи така, че с неясни аргументи бяхме обявени на „обществено опасни”, а акцията на ГДБОП пряко застраши националната сигурност на страната”, заявяват операторите.
Иззета е апаратура, сървъри, излъчватели и приемници за доставка на интернет, както и измервателна апаратура за поддържане на кабелната инфраструктура. Пряко засегнати и без достъп до интернет са оставени „Пожарна защита” в Гоце Делчев, МБАЛ „Св. Иван Рилски”-Дупница, МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003″-Дупница, МБАЛ „д-р Никола Василиев” – Кюстендил, общински и областни администрации, санаториуми, училища и детски градини, както и огромен брой домакинства в региона.
„Към момента финансовата загуба от конфискуваната техника възлиза над 1 млн. лв., а моралните вреди и причинен стрес са огромни”, заяви Вилимир Алтънов, собственик на „Кабел Сат Запад”. По думите му допълнителен шок у служителите на компаниите и случайните минувачи е предизвикало присъствието на Жандармерията, която се използва за борба с масовите безредици.
Десет дни по-късно дружествата все още не са получили и задължителните констативни протоколи, в които да са посочени нарушенията, които се твърди, че са извършени.„Уважаваме труда и правата на всички участници в процеса на създаване на телевизионно съдържание. Ето защо, никога не сме си позволявали да търсим или предоставяме непозволен достъп до ТВ – съдържание”, заяви Алтънов. Според него тези отношения трябва да се решават по пътя на търговските договорки, при приемливи условия за всички участници в процеса, а не със сигнали за „престъпления” и унищожаване на телекомуникационна инфраструктура. Според компаниите, „хвърлените” в медиите цифри и факти като причинени вреди за над 10 млн. лв. за 2 месеца и 700 000 абоната в „сивия сектор” са неверни и некоректни и целта им е единствено да бъдат оправдани показните действия. Цялото население на регионите, в които оперират компаниите е в пъти по-малко, а ТВ се плаща от домакинство, а не от човек.
Справка в страницата на Европол, сочи, че направената проверка в България е била за незаконно разпространяване на IPTV телевизия и на телевизионно съдържание чрез мобилно приложение, които нямат никакво отношение с разпространяването на интернет и телевизионни програми по кабел, какъвто е бизнесът на операторите в Югозападна България.
Дружествата заявиха, че ще настояват в спешен порядък за намеса на всички администрации, които имат пряко отношение към проблема „телекомуникационни оператори – авторски права”, в това число секторните регулатори, министерствата на транспорта и съобщенията и на културата. Също така и ще предприемат действие срещу създадената дикриминация в нарушение на евродирективи, а именно различното третиране на кабелния способ и мултиплексите по отношение разпространението на програмите на националните телевизии.

Източник: dariknews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!