Горещи новини

Навсякъде искат повече пари! И в НЗОК и НОИ настояват за по-високи заплати

| 15:35

Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ настоява за увеличение на заплатите на работещите в системите на НЗОК и на НОИ. Това се посочва в писмо от синдиката, изпратено до премиера Кирил Петков, до заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова и до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански.В Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. да се заложи увеличение с минимум 10 на сто в перо „разходи за персонал“ спрямо 2021 г. за работниците и служителите в системата на НЗОК, а в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. да се заложи увеличение с минимум 15 на сто в перо „разходи за персонал“ спрямо 2021 г. за работниците и служителите в системата на НОИ, настояват от синдиката в писмото си.

В Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. да бъдат заложени средства за увеличение на заплатите с 15 на сто за работещите в Агенцията за социално подпомагане, в Агенция по заетостта, в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и в Агенцията по вписванията, са настояли още от синдиката. Необходимо е и да се предвиди възможността за подпомагане на общините за постигане на увеличение на заплатите и в общинските администрации в размер на минимум 15 на сто. Освен за възнагражденията на работниците и служителите в държавна администрация, следва да се помисли и за увеличаване на средствата за издръжка и за капиталови разходи в тези административни структури, е допълнено още в писмото.

Сериозно внимание трябва да се обърне, според синдиката, за увеличение с поне 40 на сто на стандартите по делегираните от държавата дейности в социалната сфера и услуги – домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др., както и да се гарантира, че с нарастване на средствата за делегирани дейности, минимум 15 на сто ще бъдат предназначени целево за увеличение на заплащането на служителите в социалните грижи, считано от 1 януари 2022 год.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!