Горещи новини

Наводнения и свлачища в Югозапада днес, обявиха бедствено положение в няколко общини (ОБЗОР)

-18:38-Razloginfo.com

Улица в село Баня се превърна в река

Заради години бездействие, според хората в Баня, улица в топ дестинацията се превърна в река.Живущите споделят, че къщите им са пълни с вода, в резултат на проливните дъждове през последните дни.

Ето какво написаха във фейсбук групата Село Баня:

Не, това не е река!
Това е улица „Тридесет и втора“ в село Баня и там живеят хора на който къщите им са пълни с вода заради години бездействие!!!

Земна маса се свлече при разклона за Елешница, дърво блокира пътя към селото

Огромно количество земна маса се свлече на пътя при разклона за разложкото село Елешница, в района на гара Генерал Ковачев, голямо дърво пък блокира пътя към селото около 21 часа вчера.

Дежурни екипи бързо реагираха и пътят бе освободен, съобщава struma.com.

Временно бе ограничено движението по път II-19 Банско – Гоце Делчев, в района на с. Буково поради свличане на скална маса.

След полунощ свлачища блокираха движението и в Кресненското дефиле, пътят бе затворен и работници почистваха трасето, а шофьорите изчакваха на място.

Река Места преля и отнесе пътя за Гоце Делчев! Cвлачища, паднали дървета, наводнени къщи в с. Филипово.

Временно е ограничено движението по аварийната и активната лента при км 85 на АМ „Струма“ в посока Благоевград поради паднала земна маса. Движението се осъществява в изпреварващата лента и се регулира от пътна полиция. От АПИ предупреждават шофьорите да карат внимателно, тъй като е мокро и хлъзгаво. Каква е обстановката в областта днес ще съобщим по-късно.

Свличане на скална и земна маса затруднява движението по пътя Симитли-Разлог, както и в района на Добринище

Временно движението по път II-19 Симитли – Разлог при км 8+500 се осъществява двупосочно в една лента поради скална маса на пътното платно, движението се регулира от сигналисти.

Временно движението по път IІ-19 Симитли – Гоце Делчев в района на Добринище се осъществява двупосочно в една лента поради свличане на земна маса. Движението се регулира от сигналисти.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Три общини в Смолянска област обявиха бедствено положение, заради пороите тази нощ

Три общини в Смолянска област обявиха бедствено положение, заради щети от пороите тази нощ.

Община Борино обяви бедствено положение, заради прекъснати пътища и селища без ток. В цялата община от снощи няма ток.

Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари, заради прелялата над пътя в Буйновското ждрело река, която е изкопала ями в асфалта и платното е непроходимо. Има и подкопани основи на мост на пътя.

Тази нощ бедствено положение обявиха и общините Неделино и Рудозем, заради прелели реки.

В цялата Смолянска област има щети и основни пътища, от републиканската мрежа, са прекъснати.

Обявиха бедствено положение в община Симитли

Бедствено положение е обявено в община Симитли заради проливните дъждове през последните две денонощия.

То е в сила от 18.00 часа на 11 декември. Вследствие на интензивните валежи има много наводнени къщи в селата Крупник, Черниче и Долно Осеново.

Сериозни материални щети са нанесени и по редица пътища в oбщина Симитли. Компрометирани са и водопроводни съоръжения.

Към момента изцяло затворен за движение е пътят за село Сушица.

Още вчера са предприети незабавни действия от страна на общинското ръководство за овладяване на ситуацията, които ще продължат и днес.

Струма рязко покачи нивото си, наводни градини и вили

Река Струма рязко покачи нивото си край благоевградското село Бело поле и излезе извън коритото. Под вода са останали ниви, градини и застрашава намиращите се наблизо къщи.

Причината са двудневните поройни дъждове.

Места също излезе извън коритото си и откъсна пътя за Гоце Делчев при Момини кули, село Филипово е наводнено, отнесен и мост над реката.

Ситуацията е тревожна, към проблемните участъци пътува областният управител Н. Шушков.

Община Банско предупреждава: Има вероятност от свлачища по планинските пътища в региона

Във връзка с падналите досега и продължаващите обилни валежи, общинското ръководство предупреждава шофьорите, че има вероятност, заради влошената метеорологична обстановка, да се активизират свлачища по планинските пътища на територията на община Банско.

С повишено внимание трябва да се шофира по пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа към селата Гостун, Обидим, Кремен, Филипово и Осеново.

В общината, в резултата на пороите, има залети земеделски земи.

И община Благоевград обяви бедствено положение

Със Заповед на Кмета на Благоевград е обявено бедствено положение за територията на общината. Решението бе взето на извънредно заседание на Щаб за изпълнение на Общински план за защита при бедствия, ръководено от кмета Илко Стоянов. В него взеха участие директорът на ОД МВР – Благоевград ст. ком. Георги Кандев, гл. инсп. инж. Боян Кондуров, началник на РСПБЗН – Благоевград, Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, Бойко Начев, директор Дирекция „Информационно и административно обслужване“, специалисти към администрацията, представители на фирми, отговарящи за поддръжката на пътната мрежа.

Причината за обявеното бедствено положение е, че има населени места, до които достъпът е затруднен, а до част от махалите е прекъснат, вследствие на дъждовете през последното денонощие. Към момента няма бедстващи хора.

Дежурни екипи към Община Благоевград, полиция и пожарна от сутринта обхождат малките населени места и оказват помощ на нуждаещи се. Фирмите, отговарящи за поддръжка на пътищата, използват необходимата техника, за да разчистват терени.

Кметовете на малките населени места са инструктирани за действие и непрекъснато следят ситуацията в поверените им села, като подават актуална информация към кмета Илко Стоянов.
Община Благоевград има готовност да осигури храна и лекарства, в случай, че има нуждаещи се хора.

Към момента екипи са оказали помощ на двама души, които се намирали в ситуация на потенциален риск, същите са извозени на безопасни места. Съгласно издадената заповед, бедственото положение е в сила от 15.00 часа на 12.12.2021 г. до 15.00 часа на 15.12.2021 г. При необходимост, сигнали могат да бъдат подавани денонощно на тел.: 073/88 44 06 и на тел. 112.

Аварии и проблеми с ВиК мрежата заради пороите, Кресна търси помощ от Фонда за бедствия и аварии

Тежки аварии и проблеми с ВиК мрежата и по поречията на реките има към момента на територията на община Кресна. От 8:00 часа тази сутрин, всички екипи и техника на ВиК Кресна, включително кметът на общината Николай Георгиев, са на терен и правят всичко по силите си, за да овладеят положението.

Утре община Кресна ще изпрати писмен сигнал, подплатен с необходимите доказателства за причинените поражения по ВиК мрежата и по бреговете на реките на територията до Фонда за бедствия и аварии с искане за конкретна помощ.

Кметът благодари на всички за разбирането и очаква да съдействат в рамките на възможностите на служителите на ВиК Кресна и администрацията на общината.

 

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!