Горещи новини

Наблюдавайте малкия парад на планетите Юпитер, Сатурн и Венера

-17:39-Razloginfo.com

Във вечерите около Рождество, при ясно небе ще може да се наблюдава малкият парад на планетите Юпитер, Сатурн и Венера, който привлича вниманието на астролюбителите още от началото на декември, съобщи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.Той уточни, че за Източна България подходящото време за наблюдение ще започва от около 17 часа и 20 минути, а за Западна – от около 17 часа и 40 минути.

Небесната атракция ще бъде видима над югозападния хоризонт. По-ярките от тези три планети – Юпитер и Венера започват да се виждат с невъоръжено око още при здрачаване, а по-слабият Сатурн се открива по-късно – във вече напредналия полумрак.

За разлика от началото на декември, сега към парада се е присъединил и Меркурий, който обаче ще е най-трудно видимата планета – ще бъде много ниско на югозапад, в гаснещото зарево след залеза, каза Маркишки.

Планетите ще се виждат в почти права линия покрай еклиптиката. Най-ярка от тях е Венера. Гледана през телескоп или с мощен бинокъл, тя ще изглежда като тънък лунен сърп – с едва 8% осветен диск.

Картата показва небето над югозападния хоризонт на 24 декември в 17 часа и 45 минути вечерта, за наблюдател от района на София.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!