Горещи новини

Музей на отвратителната храна

-12:55-Razloginfo.com

Може би един от най-необичайните музеи в света е открит на 31 октомври 2018 г. в шведския град Малмьо. Нарича се Музей на отвратителната храна. В момента той е единственият музей от този вид и би било по-правилно да го наричаме не музей, а изложба, тъй като работи само три месеца – от края на октомври до края на януари следващата година. Организаторът на необичайния музей Самуел Уест казва, че сред експонатите ще има само онези ястия и продукти, които не всеки ще рискува да опита, а у повечето хора те не предизвикват апетит, а по-скоро обратното. Но Самуел Уест смята, че тази изложба ще бъде в състояние да промени отношението на хората към необичайни храни и да привлече общественото внимание към един голям проблем – недостига на храна в света.Експонатите в тази изложба са реални, затова посетителите могат не само да оценят външния им вид, но и да опитат някои от тях на вкус. На уебсайта на Музея на отвратителната храна се съобщава, че “съвместното хранене е най-добрият начин да превърнете непознати в приятели”. Освен това експонатите се намират в медицински колби, за да се запази не само външният вид, но и миризмата. Цената на билет за възрастен е 20 евро, децата се допускат безплатно. И какво се предлага на посетителите на тази необичайна изложба? Организаторите внимателно проучили кухните на различните народи по света и избрали около 80 ястия. Менюто е доста разнообразно, възможно е да се оценят деликатесите на различни страни и народи. Освен това експонатите ще се сменят редовно, следователно качеството на храната е гарантирано. На любителите на кафето се предлага необичайна напитка – copy-luvak. Цената за един килограм е впечатляваща, но методът на производство е още по-впечатляващ. Със зрелите плодове на кафето се захранва мустанг, след което се събират фекалиите му, от тях се подбират и се изсушават кафеените зърна. Вкусът на кафето, според гастрономите, е превъзходен. И търсенето надхвърля предлагането, тъй като годишно се произвеждат само няколкостотин килограма.

Според Световната здравна организация значителна част от населението на нашата планета страда от недостиг на желязо. В Южна Африка, например, този проблем е решен с помощта на мопански гъсеници, които са отличен източник на желязо, както и на протеини и мазнини. Ценителите на европейската кухня ще оценят вкуса на сирене Kasu marzu, което се произвежда на остров Сардиния. То буквално кипи от ларви на мухи. Някои ги премахват преди употреба, други предпочитат да го ядат заедно с ларвите. Морските свинчета са непретенциозни и се размножават бързо. Затова в Перу се отглеждат от древни времена, за да се пържат и да се ядат. И на остров Гуам за същите цели се използват бозайници от вида на прилепите.

Естествено, шведите не можеха да пренебрегнат националното си ястие – сюрстрьоминг – кисела херинга с невероятно остра миризма. Приготвят я в Швеция още от XVI век и не по причина на добър живот. По време на войната с германския град Любек солта станала оскъдна. Трябвало да се пести. Ето защо рибата не се осолявала, а се оставяла да ферментира.

Това не е пълната гама асортименти в Музея на отвратителната храна. За да се види и опита всичко, е нужно музеят да бъде посетен на място.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!