Горещи новини

Музеи, галерии и библиотеки в протестна готовност

-10:29-Razloginfo.com

Служители на музеи, галерии и библиотеки са в готовност за протести срещу разпределението на проектобюджета за 2022 година. Това заявиха от сдружение „Български музеи“. Бюджетът предвижда увеличение на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2 на сто, вместо исканите 50 на сто.Протестите се организират от национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ и ще се проведат в цялата страна. Засега те ще са само символични, като служители на някои музеи работят с окачени протестни лентички.

„Недостигът на средства се отразява отрицателно на същинската музейна работа, свързана с научно-изследователска, експозиционна, популяризаторска, консервационна и реставраторска дейност“, се казва в писмо на културните институции до медиите.

Сред исканията, изложени в протестното писмо, са да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и  да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!