Горещи новини

МС реши: По 40 лева на ден за украинските бежанци у нас

-13:49-Razloginfo.com

Основен акцент от дейността на МС беше войната в Украйна и последиците за украинските граждани на българска територия, както и за българското население, заяви говорителят на МС Лена Бориславова.България няма да изпраща изтребители към Украйна, правителството застава зад това решение, отговори Бориславова на журналистически въпрос.

Ще се прилага ускорено включване в пазара на труда на украинските граждани, за да се позволи тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна хуманитарна помощ в рамките на 3 месеца, тази помощ е до 40 лв на ден. С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор – хотели и места за настаняване, които може да очакват отлив за туристи.

В България има около 30 000 украински бежанци, които трябва да се регистрират със статут до 31 март, за да могат да получават помощта, уточни вицепремиерът Асен Василев.

Министерството на земеделието ще може да купува пшеница, слънчоглед и царевица за резерва, общата сума е 1,1 млрд. лева. Няма наложена забрана за износ, коментира Асен Василев.

Обсъдени са цените на олиото, тъй като има рязко нарастване от последните 2 дни, което не може да се обясни с липсата на суровини или наличности, каза Бориславова.

Цена от 5 лв. за литър олио е спекула, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова, като уточни, че производствената цена е 2 лв.

Производителите на олио задържат количества, в очакване да го изнесат на по-високи цени или в очакване на повишение на цените. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани, заяви Нинова. Ще бъде сезирана КЗК, за да се извършат проверки.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!