Горещи новини

Мощна експлозия във Вселената – черна дупка погълна облак от газ

-19:37-Razloginfo.com

Астрономи откриха най-голямата експлозия във Вселената, регистрирана досега. Тя е 10 пъти по-ярка от всяка, регистрирана досега. Явлението е известно като свръхнова (краен етап от развитието на изключително масивни звезди).Процесът е продължил повече от три години – много по-дълго от повечето свръхнови, които обикновено са видимо ярки само за няколко месеца, уточняват от НАСА.

Една от теориите е, че взривът е бил причинен, когато огромен облак от газ е бил погълнат от черна дупка. Първата ярка светкавица в небето е била автоматично регистрирана от системите в обсерватория в Калифорния през 2020 г. Но едва година по-късно астрономите виждат записа, претърсвайки стари масиви от данни.

Те нарекоха събитието AT2021lwx. По това време го смятаха за незабележимо, защото нямаше индикация, че то ще продължи толкова дълго. Не са успели и да изчислят яркостта на свръхнова.

Миналата година екип, ръководен от д-р Филип Уайзман от университета в Саутхемптън, анализира светлината в космоса, което им позволява да изчислят разстоянието до експлозията – около 8 млрд. светлинни години.

„Помислихме си „Боже мой, това е скандално“, заявява тогава д-р Уайзман. Екипът му е напълно объркан и всички се питат какво може да причини за тази ярка светлина във Вселената. Според д-р Уайзман в научната литература няма нищо, което да обясни това ярко и продължаващо толкова дълго явление.

Неговата теория днес е, че експлозията е резултат от огромен газов облак, вероятно хиляди пъти по-голям от нашето Слънце, погълнат от свръхмасивна черна дупка, предаде bTV. Според него това би изпратило ударни вълни в космоса и би оставило прегрети остатъци от облака около черната дупка. Той оприличава случващото се с гигантска пръстеновидна поничка.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!