Горещи новини

Москва отвръща на удара: Забрани 81 медии от ЕС, сред тях и две български

-17:27-Razloginfo.com

Руското Външно министерство заяви днес, че забранява достъпа в Русия до десетки медии от Европейския съюз, което според Москва е ответна мярка за подобна забрана от страна на ЕС за няколко руски медии, предаде Ройтерс, цитиран от dnes.dir.bg.Сред забранените медии са и две български – порталът „Медиапул“ и вестник „24 часа“, става ясно от изявлението на руското МВнР, публикувано на сайта на ведомството.

През май Европейският съюз съобщи, че спира разпространението на четири „пропагандни мрежи, свързани с Кремъл“, като ги лишава от правата им за излъчване в блока.

По това време Брюксел заяви, че забраната се отнася за „Гласът на Европа“, информационната агенция РИА и вестниците „Известия“ и „Российская газета“.

Руското Външно министерство днес отвърна на удара, като публикува списък с 81 медии от 25 държави членки на ЕС, както и общоевропейски медии, които вече няма да бъдат достъпни на руска територия.

Ведомството обвини медиите, че „систематично разпространяват неточна информация“ за това, което Русия нарича своя специална военна операция в Украйна.

Сред засегнатите средства за масова информация са френската агенция Франс прес, австрийската държавна телевизия О Ер Еф (ORF), ирландската телевизия Ар Ти И (RTE) и испанската агенция ЕФЕ (EFE), както и много други национални радио- и телевизионни оператори, вестници и „Политико“(Politico) и „И Ю Обзървър“ (Euobserver).

„Руската федерация многократно е предупреждавала на различни нива, че политически мотивираният тормоз над местни журналисти и необоснованите забрани на дейността на руски медии в ЕС няма да останат без отговор“, се казва в изявление на външното министерство.

„Въпреки това Брюксел и столиците на страните от блока предпочетоха да тръгнат по пътя на ескалацията, което принуди Москва да приеме огледални и пропорционални контрамерки.“

Дипломатимеското ведомство на Москва посочи, че ще преразгледа наложената от Русия забрана, ако ЕС отмени ограниченията си върху РИА, „Известия“ и вестник „Российская газета“

Вячеслав Володин, председател на долната камара на Държавната дума, заяви през май, че стъпката на ЕС е показала, че Западът отказва да приеме всякаква алтернативна гледна точка и унищожава свободата на словото, припомня Ройтерс.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!