Горещи новини

Морска администрация: Мините могат да достигнат български води до 10 дни

| 14:10

Снимката е илюстративна
Морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плават в Черно море. За това сигнализираха от българското правителство. Заплахата е най-вече за плавателните съдове в акваторията на Варна и Бургас.Мерките, които засега действат заради минната опасност, са постоянно следене морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море.

Според Морска администрация, мините могат да достигнат до българските води до 10 дни, но те ще се далеч от брега. За да набележат още мерки, днес областният управител на Бургас е на среща с институциите, за да се прецени как да се защитят морските ни граници.

В готовност са и военноморските ни сили, но към момента пряка опасност за хората няма.

„Това е като превантивна мярка. Тепърва предстои да изясним по-конкретно какви конкретни стъпки да се предприемат от всички институции, които на територията на бургаска област носят отговорност за опазване на морските пространства“, обясни пред БНТ Стойко Танков, областен управител на Бургас.

„Все още нямаме пълна информация за количеството и вида на мините, но все пак поради отношението ни с рибарския сектор вчера цял ден сме в комуникация с двете големи сдружения, за да предупредят своите кораби да внимават, От друга страна в постоянен контакт съм с центъра за наблюдение на риболова и оттам докладват, че времето е с нас, да бъдем честни. Не позволява влизането на лодки и кораби в този момент с цел осъществяване на улов“, обясни Христо Панайотов, изп. директор на ИАРА.

Призовават се гражданите да проявяват бдителност и ако забележат подозрителни сферични обекти във водата или на брега, да сигнализират на телефон 112.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!