Горещи новини

МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование

| 17:22

242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Две от програмите  са нови – „Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“.С първата програма ще се реализират 90 милиона лева в личностното развитие на учениците чрез занимания с колективни спортове и изкуства. С 10 000 000 лв. по другата нова програма ще се осигурят осигурят възнагражденията на не по-малко от 900 медиатори и социални работници – както вече назначени, така и нови.

Програма „Иновации в действие“ е допълнена. По нея ще се разработват методи и обучителни ресурси за т. нар. STEM – образование, свързано с наука, технологии, инженерство и математика. По друга програма ще се подкрепя целодневното обучение и експерименталната работа по природни науки в профилираните училища.

Ще продължи подпомагането на екипите за обхват за включване на децата и учениците в задължителната предучилищна и училищна възраст в образователната система. Запазва се програмата за модернизиране на професионалното образование.

По програма „Отново заедно“ ще бъдат осигурени над 22 000 000 лв. за туристически пътувания, за ученици от 1 до 11 клас, за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение и пандемията от Covid -19. По национална програма „Мотивирани учители и квалификация“ учителите ще могат да повишат и допълват своите знания и умения, а специалисти от сфери извън образованието ще могат да придобият педагогическа квалификация.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!