Горещи новини

МОН изтегли изпитния вариант за матурата. Въпросът засега остава загадка

-8:40-Razloginfo.com

Над 52 000 зрелостници ще се явят днес на матура. Изпитът започна точно в 8 часа, а в 5:30 беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците.

От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13. Изпит по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира, че „в момента един-единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и е работил по тези въпроси“. Михайлова уточни, че тя не е този човек от МОН, който знае въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

„В този смисъл абсолютно недопустимо е притеснението на учениците, които се явяват на матура. Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят“, заяви заместник-министър Таня Михайлова. Тя препоръча на зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият – е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но зад компютърно генериран модел – под номер 13.

Изпитът започна в 8 часа и ще продължи 4 часа.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!