Горещи новини

МОН: Два пъти повече ученици и три пъти повече учители са дали положителни тестове за ковид за седмица

-16:20-Razloginfo.com

За седмица два пъти повече ученици и три пъти повече учители са дали положителни тестове за ковид, се посочва в съобщение на министерството на образованието и науката/МОН/.1348 са положителните тестове на ученици в началото на тази седмица. Това представлява двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването на 10 януари т.г. Тогава положителните проби бяха 641, уточняват от пресцентъра на МОН.

Най-много са заразени учениците от V до VII клас – 486, докато при предишното тестване с най-висок брой позитивни резултати бяха гимназистите, които сега са на последно място. При малките ученици от I до IV клас положителните проби са общо 470.

Най-висок е броят на заразените ученици в град София – 470. Следват областите Пловдив – 130 и Благоевград – 123.

Повече от три пъти са се увеличили положителните тестове при учителите, отчитат от МОН. 366 са позитивните проби при изследване на над 27 000 преподаватели. В предишното тестване заразените бяха общо 104. Двойно е увеличението на заразените непедагогически специалисти. Сега положителните тестове са 133, а през миналата седмица – 53.

От МОН са категорични, че всички необходими количества за тестване на учениците на 24 януари т.г. са осигурени. Освен това засега се запазва високият дял на присъствено обучение в училищата, въпреки покачването на общата заболяемост в страната. През тази седмица 82% от учениците учат в клас, показват данните от последното ковид изследване на 17 януари.

По-малко ученици учат присъствено в областите Бургас – с 4010, Варна – 3120, София област – с 2019, Пловдив – 1859, Сливен – 2598 и Благоевград – 2523. В други области като Хасково, Разград и Плевен се наблюдава повишение на учениците, които са в присъствен режим на обучение.

Поради интензивното разпространение на вируса намалява броят на учениците, които са в клас без ковид тест, посочват от МОН. Такова право имат всички, чиито училища попадат в общини със заболяемост под 250 на 100 000 души. През миналата седмица от тази възможност са се възползвали над 66 300 деца и младежи, а през тази те са 36 900.

Плавно се повишава и броят на учениците със „зелен сертификат“, които са в училище без изследване. Над 59 600 ученици имат вече валиден документ за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела. Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата ваксинирани са 9,11% от гимназистите, а други 11,82% от учениците от V до XII клас са преболедували ковид през последната половин година.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!