Горещи новини

МОН дава 12,8 млн. лв. на здравното министерство за тестове

-10:42-Razloginfo.com

Просветното министерство ще даде от своя бюджет 12 милиона и 800 хиляди лв. на здравното министерство за закупуване на проби за възпитаници . Заедно с към този момент отпуснатите 13 милиона лв. от правителството, с които сега се купуват проби , ще се обезпечат нужните пари за проучване на всички от първи до 12 клас до края на тази година, тъй че да се учи присъствено и в безопасна среда.До през днешния ден министерството на образованието е получило от здравното министерство общо 851 000 пробата за учениците от I до IV клас. От 10 ноември т.г. до момента се изразходени към 300 000 от тях. Остатъкът ще стигне за малките възпитаници до края на следващата седмица. Очакват се още доставки, се посочва още в известието на Министерството на образованието и науката. Малко повече от половината от учениците от 1 до 4 клас към този момент са върнати в клас посредством тестването.

Три милиона са поръчаните щадящи проби , само че досега са доставени малко над 851 хиляди. Това е причината децата от 5 до 12 клас да не престават да учат дистанционно в областите с висока заболеваемост. Това обяви по-рано през днешния ден служебният министър на образованието учен Николай Денков в рубриката „ Властта приказва! Открито „, излъчвана на Фейсбук страницата на Министерския съвет. Тестове за учениците от 1 до 4 клас все още има до края на следващата седмица. Пари са осигурени до коледната почивка.

Проблемът за по-големите да са в клас след тестване е липсата на проби , сподели министър Денков. „ В момента, който се появят в склада, за 24 часа те ще бъдат разпределени в учебните заведения и ще могат да бъдат включени и другите деца. В момента в склада няма проби . “

„Не мога да кажа дата, тъй като доставянето на тестванията не зависи от това наистина ли има средства, или не. Средствата са осигурени. Те зависят от това по кое време компаниите ще ги докарат с камионите в склада в Лозен. Това, което сме споделили , е, че за 24 часа ги разпределяме и че родителите ще знаят 2 дни авансово . “ Вече не стои казусът учебните заведения да обезпечават за своя сметка проби , сподели министърът.

„Тази концепция отпадна, сега въобще не я обсъждаме. “ С министъра на здравеопазването е обсъждан вариант за по-големите източници да се ползват други проби – с взимане на секрет от носа. „ Това е тест, който може да се прави независимо , още веднъж в класните стаи, тъй че търсим вариант, при който да върнем и по-големите деца с обезпечаване на различен тип тест, който е подобаващ за тях. “

„За съжаление в България родителите по разнородни аргументи се настроиха доста селективно към тестванията и би трябвало да преодолеем малко и този тип опозиция , тъй като в края на краищата това са проби , които се употребяват на доста места „, сподели Денков.

Ниският брой установявани с ковид деца при тестването в този момент се дължи на тяхната триседмична изолираност , уточни министърът. Ако всички още веднъж тръгнат на учебно заведение без тестване, е допустимо в границите на до един месец още веднъж да се възпроизведе заразителен гърмеж , какъвто се получи след началото на учебната година.

„ Пак ще би трябвало да затворим учебните заведения , евентуално отново ще би трябвало да затворим страната, тъй че това е балансът, който би трябвало да се направи „, сподели служебният министър и добави , че по данни на здравното министерство над 1000 деца седмично се заразяват с ковид . „ Радикалното решаване за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 „, разяснява още министърът. Докато Денков е министър, няма да има наложителна имунизация за учителите. 45 % са имунизираните учители, сочат данните на МОН. Тези, които не желаят да се тестват, няма да бъдат уволнявани.

„ Те могат да излязат в платена, в неплатена отпуска, да бъдат тествани с щадящи проби , които децата тестваме, тъй че за мен тук е малко неточно да се слага казусът по този способ . Да припомня , че в съседни страни въведоха наложителна имунизация на учителите. Нещо, което аз постоянно заявявам – че, до момента в който зависи от мен, то няма да се случи „.

Денков добави : „ Ако ние бяхме като германци, французи, австрийци и бяхме се ваксинирали, нямаше да я има тази заболеваемост, нямаше да я има тази вълна и нямаше да имаме казусите , с които се сблъскваме сега „.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!