Горещи новини

МОК: Няма фиксиран брой COVID случаи за отмяна на олимпиадата

| 17:12

Международният олимпийски комитет (МОК) не планира да определи фиксиран праг за брой на случаи на коронавирус, които евентуално ще доведат до отмяна на зимните игри в Пекин. „Не задаваме прагове по отношение на конкретни числа, защото в миналото открихме, че това не е полезно“, каза на пресконференция Брайън МакКлоски, шеф на медицинския експертен комитет.„Основното предизвикателство не е броят на случаите, а индикацията дали има разпространение в рамките на затворения комплекс. Така че това, което търсим, са индикации за случаи, свързани помежду си. Такива случаи ще бъдат разследвани и ако бъдат открити доказателства за разпространение в общността, това ще активира повишена реакция с по-агресивни нива на тестване, проследяване и изолиране, каза той.

„Досега не е имало свързани случаи сред инфекциите, открити в олимпийския балон в навечерието на Игрите“, каза МакKлоски. Зa 32 случая на коронавирус на Игрите обявиха в сряда организаторите. Общо 15 пристигнали са дали положителни проби, а други 17 инфекции са регистрирани при хора, които вече са в олимпийския балон. Девет от заразените са спортисти или членове на отбори. Новите данни увеличават общия брой на заразените с COVID-19, открити преди Зимните игри в Пекин, до 232 от 23 януари.

„Повечето от тези, които са дали положителна проба, не показват симптоми. 11 души се нуждаеха от болнично лечение, но нито един от случаите не беше сериозен“, каза МакКлоски. Той добави, че броят на случаите се очаква да намалее, след като повечето участници пристигнат в Пекин, и че тези, които спазват правилата, е малко вероятно да имат положителна проба.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!