Горещи новини

Митрофанова: Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако София пожелае

| 19:49

Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако София пожелае, договорът с „Газпром“ е валиден. Руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви това на 28 юли, коментирайки доклада на специална комисия за дейността на „Булгаргаз“ във връзка с доставките на руски газ.„Договорът е валиден до края на тази година. Така че във всеки момент, когато българската страна реши да плати по схемата, изисквана от „Газпром“, доставките ще бъдат възобновени. Мисля, че всичко е възможно, всичко зависи само от политическата воля и сериозния прагматизъм“, каза тя в ефира на телевизионния канал „Россия 24“.

Руският енергиен гигант спря доставките на синьото гориво за България на 27 април, като в „Булгаргаз“ ЕАД, бе получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи“, съобщи в официалното съобщение ведомството.

От Министерството на енерегетиката допълниха, че след извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!