Горещи новини

Митове за шоколада, в които трябва да спрете да вярвате

-14:57-Razloginfo.com

Тонове шоколад се изяждат по целия свят всяка година. И под всякаква форма – като течност, като напитка, в торти или пикантни ястия, като топинг, блокчета, бонбони, украси и шейкове. Шоколадът е бял, тъмен, млечен, с ядки, стафиди, люти чушки, сол и невероятно разнообразие от добавки. Казват обаче, че шоколадът може да бъде вреден. Обвиняват го за наднорменото тегло, акне, алергии…

Истината е, че шоколадът е чудесна храна и има много полезни качества, когато се консумира умерено и с удоволствие. Затова вземете парченце от вълшебното изкушение и прочетете за няколко мита, в които трябва да спрете да вярвате.

Шоколадът съдържа повишени количества кофеин

Не казваме, че не трябва да изядете ябълка или портокал, за да задоволите глада си за сладко, но ако се откажете от какаовия блок заради кофеина, притеснявайки се, че ще прекалите, ще бъде грешка. Тъмният шоколад съдържа около 20 милиграма, което – в сравнение с кафето (330 милиграма кофеин) е нелепо.Прави ни по-романтични

Що се отнася до факта, че шоколадът е афродизиак, експертите казват, че всичко зависи от нашето собствено желание. Въпреки че митът за афродизиака се оказва полезен за продажбата на много шоколад за Свети Валентин, психолозите твърдят, че практически няма доказателства, че той кара хората да стават по-романтични.

Всеки може да си направи шоколад

Всъщност пътят на какаовите зърна до шоколадовия блок е дълъг. Какаовото дърво дава плодове целогодишно, но е много трудно за опрашване и дава не повече от десет килограма годишно. Плодовете на какаовото дърво се събират на ръка, след което се натрошават и зърната се оставят да ферментират. След това се изсушават, почистват и се пекат, което е и главния процес, защото ако се втвърдят, могат да получат горчив вкус. Следва мелене между каменни дискове. Така се получава какао на прах, което осигурява основата за шоколада и всички негови производни. Прекрасно доказателство, че хубавите неща се случват бавно!

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!