Горещи новини

Мистериозни геоглифи свидетелстват за 8000-годишна цивилизация

-20:30-Razloginfo.com

Тези мистериозни древни геоглифи в Казахстан вероятно са абсолютното доказателство, че преди 8000 г. е съществувала цивилизация, за която не знаем нищо.НАСА показа първите изображения с висока резолюция на някои от фигурите, заснети от височина над 600 км. Снимките ще помогнат и за откриването на други геоглифи, които са останали незабелязани досега.

Въпреки че първите няколко геоглифа са открити преди 8 години, в момента бройката на невероятните фигури надвишава 260. Най-старите от тях са на 8000 години и се намират в близост до древен неолитен град. Най-големият геоглиф е гигантски квадрат, който се състои от 101 земни насипа.

Ъглите на огромния квадрат са свързани чрез диагонали, а цялата площ на квадрата е по-голяма от тази на Хеопсовата пирамида в Гиза, пише Ню Йорк Таймс. Но освен това има още поне 200 геоглифа, които не са били забелязани досега и щяха да останат такива, ако не бяха сателитните снимки и интереса на археолозите.

NASA

NASA

Когато Дмитрий Дей открил мистериозните фигури през 2007, той си помислил, че гигантският квадрат представлява останките от съветско военно съоръжение, но в следващите дни видял още фигури и до края на годината успял да идентифицира десетки геоглифи. Днес броят им е над 260 и не се знае колко още има.

„Никога не съм виждал нещо подобно. Намирам го за изключително“, казва Комптън Тъкър (Compton Tucker), който е главен изследовател на биосферата в НАСА.

NASA

NASA

Въпреки че някои учени смятат, че казахстанските рисунки са предназначени за гледане от въздуха, точно както геоглифите в Наска, но Дмитрий Дей отхвърля тези предположения и смята, че това няма никаква връзка с извънземни.

Според някои експерти, в далечното минало тези земи са били доста привлекателна дестинация за номадските племена, които процъфтявали в този регион между 7000 и 500 г. пр. н.е. Но е крайно невероятно номадско племе да се е застояло на едно място достатъчно дълго време, че да направи толкова много и сложни фигури.

NASA

NASA

Според Дей тези енигматични геоглифи може би са използвани за наблюдение и проследяване на движението на слънцето, т. е. представляват нещо подобно на Стоунхендж във Великобритания.

Според Джидре Матузевициуте (Giedre Matuzeviciute), който е археолог в Кеймбриджкия университет, в направата на тези геоглифи е вложено „огромно усилие“.

Това доказва, че древните хора са били далеч по-напреднали, отколкото смятаме. Подобни открития предизвикват все повече въпроси за истинската история на човечеството. Археологът от Кеймбридж не е убеден, че мистериозните фигури трябва да се наричат геоглифи, защото смята, че те са проява на изкуство и нямат практическа приложимост.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!