Горещи новини

Мистериозният Тунгуски феномен изумява учените до днес

-10:55-Razloginfo.com

В 7.15 часа сутринта на 30 юни 1908 година взрив, 1000 пъти по-силен от този на атомната бомба, паднала над Хирошима, избухва в отдалечената сибирска тундра, разбивайки спокойствието на дивата тогава местност и поваляйки 80 милиона дървета в района.

Какво точно е причинило опустошителния взрив, е под въпрос дори до ден-днешен. Отблясъци от взрива били видени в цяла Европа. Британските вестниците от онова време съобщавали, че дни след това нощта чак над Лондон била по-светла.

Малцината жители на отдалечения Красноярски край се събудили от зловещ звук в небето. Поглеждайки нагоре, те видели могъща колона от синя светлина, разцепила небосвода. Тя била толкова ярка, че почти засенчила Слънцето.След това чули опустошителен взрив, последван от ударна вълна, която изпочупила прозорците в радиус на стотици километри. Селяните разказали пред медиите, че небето се разцепило на две и от него се появил огън, който го обхванал цялото. Въздухът станал за момент толкова горещ, че било болезнено да се диша. Много от жителите на района помислили, че е дошъл Денят на страшния съд.

Въпреки страшния взрив поради отдалечеността на този регион е съобщено само за две жертви от експлозията. От самото начало на събитието изследователите бързо заключили, че инцидентът бил взрив, причинен от падането на огромен метеор на Земята.

През 1921 г., повече от десетилетие след събитието, съветски учени отишли за пръв път, за да разследват взрива. Те искали да намерят метеора за желязо и други минерали, които най-вероятно съдържал.

Въпреки че дори и след десетилетия пръстенът от повалени дървета все още стоял, учените не успели да открият следи от предполагаемия Тунгуски метеорит. Експертите предположили, че е избухнал при навлизане в нашата атмосфера. Изводите от изследователската експедиция обаче не убедили почти никого.

Без ясни доказателства за взрива започнали да се появяват и други теории за Тунгуския феномен.

Британският астроном Ф. Дж. У. Уипъл предполага, че събитието е причинено от малка комета. За разлика от метеороите, които са небесни обекти от минерали и скали, кометите са структури, съставени от лед и прах. Уипли вярва, че това би могло да обясни факта, че не са открити отломки от небесното тяло, тъй като кометата, причинила експлозията, след това се стопила след създадения пожар.

Тази теория би могла да обясни и яркото небе, наблюдавано в цяла Европа в дните след експлозията, тъй като това би могло да е причинено от леда и праха на кометата, попаднали в атмосферата.

Друга теория предполага, че събитието е причинено от експлозия на 10 милиона тона природен газ, освободен от земната кора.

Учените не са убедени и до днес какво точно е причинило Тунгуския феномен. Факт обаче е, че на мястото на взрива дори и 110 години след него не растат дървета, а има гола поляна, по нищо не подсказваща за страховитите събития преди век.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!