Горещи новини

Министърът на туризма иска отпадане на зелените сертификати в откритите части на заведенията в планинските курорти. А за останалите заведения, кога?

| 17:47

Министърът на туризма Христо Проданов ще поиска отпадане на зелените сертификати за откритите части на заведенията в зимните курорти. „Мисля, че е нормално и ще предложа на колегата, министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, за откритите части в тези обекти, зеленият сертификат отново да не важи“, заяви Христо Проданов.Предложението идва от туристическия бранш в ски курортите, за който ситуацията е голям проблем и отблъсква клиентите. Става въпрос за заведенията по пистите – чайни, ресторанти, барове, които разполагат с маси и места отвън.

Според Христо Проданов зеленият сертификат трябва да остане в сила само за закритите части, защото има вентилация и оборот на въздуха. Докато на открито – дали си на лифта, дали си на ски пистата, или си на масата пред заведението, то пак е на открито. Мисля, че е изключително безопасно, коментира той. Зеленият сертификат е голяма пречка за бизнеса след като не се изисква да се качиш на ски лифтовете и влековете.

Министърът на туризма подчерта, че ниското ниво на ваксинация е лоша визитка за България. Хората от Западна Европа взимат това предвид в плановете си за пътуване.

„Максимално трябва да се мобилизираме и повече да се ваксинираме, не толкова за имиджа на България, колкото за собственото ни здраве и за възможността да започнем да се връщаме към стария си начин на живот“, каза Проданов. Според него затварянето и ограниченията са убийствени както за икономиката, така и за социалните контакти на хората.

Големите туроператори от Германия и Великобритания също прогнозират лош имидж на България и отлив на туристи заради ниската ваксинация.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!