Горещи новини

Министърът на образованието: Само децата до 4 клас се връщат в клас, при 50% съгласие на родителите за тестване

-20:31-Razloginfo.com

„Осигурените тестове ще бъдат прилагани в училищна среда във всички области със заболеваемост над 500 на 100 000. Най-рано децата ще се върнат в училище на 10 ноември. Работим по този план, ако бъдат своевременно доставени тестовете. По договор те имат 3 работни дни за доставка. Ако ги доставят в понеделник, създаваме организация децата да се върнат в клас в сряда“, това посочи служебният министър на образованието Николай Денков на извънреден брифинг.При тестването в училище ще се включат и други лица – медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал, които имат валиден зелен сертификат.

За безопасна среда в училище с безплатни антигени тестове ще бъдат включени и педагогическите и непедагогическите специалисти. Тоест тези от тях, които нямат зелен сертификат, ще се тестват заедно с учениците.

В понеделник и четвъртък в началото на деня, ще се отделят 30 минути за тестването на ученици – може да бъдат намалявани учебните часове, междучасията, обедните почивки или да се вземат други мерки. При положителен тест детето ще бъде отделено от класа, информира се личен лекар и родител идва да го прибере, допълни министърът. Резултатите от тестовете няма да бъдат въвеждани в официалната здравна система, ще се ползват само за вход.

Минималеният праг за връщане в присъствено обучение ще бъде 50% на ниво паралелка, желаещи да се тестват.

„Това означава, че минимум половината от родители на децата трябва да са дали съгласие за тестване и връщане в училище“, посочи министър Денков.

Децата ще могат да се тестват в класните стаи, при нежелание на родителите – може и у дома с техен тест и да показват резултата на входа в училище.

„За нежелаещите – синхронно или асинхронно онлайн обучение“, посочи още образователният министър.

Ангажираните в процеса по тестване ще получат допълнително възнаграждение, но размерът му още не е определен.

Министърът на образованието посочи, че ще има информационна компания преди родителите да бъдат попитани кой вариант предпочитат – присъствено обучение с тестване или онлайн обучение вкъщи.

Засега мярката ще се прилага само от 1 до 4 клас, а ако сработи, ще се приложи и при по-големите, посочи още Денков.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!