Горещи новини

Министрите на земеделието на шест държави посетиха българския щанд на изложението FRUIT LOGISTICA 2022 в Берлин

-17:48-Razloginfo.com

Министърът на земеделието на България д-р Иван Иванов и колегите му от Германия,  Албания, Молдова, Черна гора и Северна Македония посетиха щанда на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция на Международното изложение за пресни плодове и зеленчуци – FRUIT LOGISTICA 2022 в Берлин.FRUIT LOGISTICA се завърна след едногодишно отсъствие заради пандемията и превърна германската столица в пресечна точка за световната индустрия за пресни плодове и зеленчуци. Повече от 2000 изложители от 87 държави участват в изложението, нетърпеливи да покажат продукцията си и новостите в развитието на сектора. Предизвикателствата в търговията с пресни продукти, заради климата и логистичния натиск над веригите за доставки от войната в Украйна внесе допълнителен смисъл в мотото на изложбата тази година – „Отново се срещаме на място“.

За производителите на пресни плодове и зеленчуци срещата с търговци и професионални посетители на FRUIT LOGISTICA е не просто възможност за сключване на сделки. Тя отразява цялата верига с добавена стойност от производителя до мястото на продажба, превръщайки се в ефективна платформа за бизнес, иновации и информация. През 2022-ра регистрираните посетители са от над 115 страни, което поставя силен интернационален знак на изложението, протегнало ръка към търговци и дистрибутори от няколко континента.

България участва на FRUIT LOGISTICA чрез Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), с подкрепата на Министерството на замеделието и фонд “Земеделие”. На колективния щанд на страната ни в Палата 2.1, щанд Е-14 са представени фирмите „Гимел“ АД, „Дейв-2007“ ЕООД, „Екофрут К и К“ ЕООД, „Пирин Плод“, „Геосем Селект“, „Гард Инвест“, „Грийнс“ ООД, „Плеяди“, „Йордан Величков – Влади ЕТ“ и др., със своите продукти.

“Във времена на натрупващи се кризи, секторът на оранжерийните производители има още по-голяма нужда от нови пазари и цялостна подкрепа на бранша. Затова и участието ни на FRUIT LOGISTICA в Берлин е толкова важно, не само защото предоставя бизнес възможности, но е и важна платформа за знания”, каза председателят на Асоциацията Йордан Кръстанов. По думите му устойчивостта, особено по отношение на отглеждането, опаковането и транспортирането на продукти, както и въздействието на климатичната криза върху производителите и навлизането на дигитализацията в селското стопанство, са само част от сложните предизвикателства, пред които е изправена международната търговия с плодове и зеленчуци.

Войната в Украйна също има последици за световната търговия с пресни продукти – потоците от стоки се пренасочват и това поставя веригите за доставки под допълнителен натиск, споделя Йордан Кръстанов. „Това също ще бъде дискутирано по време на форума, както и в различни серии от събития ще наваксваме знанията от последните две години, за да модернизираме бизнес практиките си и да приложим най-добрите модели в новите условия. България и родните производители ще се включат активно в работната програма на форума и ще бъдат част от решенията на глобално ниво“, подчерта още той.

В рамките на събитието се очаква да се проведат повече от 6000 бизнес срещи с търговци, дистрибутори и браншови организации от различни страни.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!