Горещи новини

Минимално нарастване на лихвите при депозитите и кредитите

| 8:55

БНБ регистрира за април минимално нарастване на лихвите при депозитите и потребителските кредити в левове за домакинствата. През април спрямо март средният годишен процент по кредитите за потребление в лева нараства с 0,11 процентни пункта. При годишния процент на разходите изменението е същото, като лихвата достига средно до 7,85 на сто, а ГПР – 8,13 на сто.Годишното изменение спрямо април 2021 г. е за ръст от 0,26 процентни пункта. При жилищните заеми тенденцията все още е надолу, но се забавя. Годишният процент на разходите остава непроменен спрямо месец по-рано.

При депозитите за домакинства с договорен матуритет в левове средният лихвен процент нараства с 0,03 пр. п. до 0,10%, а по тези в евро – с 0,01 процентни пункта до 0,08%.

През април няколко банки направиха лека корекция нагоре на депозитните си продукти, а според мнозина анализатори на фона на очакваното покачване на основните лихви в еврозоната като отговор на високата инфлация, ръстът на лихвите у нас е напълно очаквано явление. През април годишната инфлация в България е 14,4 на сто по данните на НСИ.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!