Горещи новини

Минималната заплата става 800 лв. от 1 януари 2023 г.

| 20:01

От 1 януари 2023 г. със сигурност ще има нова минимална работна заплата, определена по новия механизъм и тя ще бъде около 50% от средната заплата за България. Това каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Средната заплата вече е над 1600 лева, което означава, че минималната трябва да стане над 800 лева.

„В коалиционното споразумение между четирите партии е записано, че ще направим автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, който ще отразява индикативните стойности на директивата за минималните работни заплати в страните от ЕС. Там е записано, че минималната работна заплата е около 50% от средната работна заплата. Има съгласие на коалиционните партньори и на финансовия министър. Трябва да се придържаме към това да стане“, каза Гьоков.

Самият министър настоява увеличението да се случи още от 1 юли, но партньорите и финансовият министър смятат, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една годината минималната работна заплата.

Министър Гьоков определи като справедлива промяната в пенсионния модел. Смята обаче, че ще бъдат нарушени осигурителни принципи, защото тези 60 лв., които се слагаха към пенсиите като добавки, няма как да се вкарат в пенсията, което очакват българите.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!