Горещи новини

Милиони европейски семейства ще обеднеят заради енергийната криза

-19:02-Razloginfo.com

Европа се оказа на прага на огромна енергийна криза, която след няколко седмици може да предизвика шок, заяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки в речта си пред Европейския парламент в Страсбург.„Бързо растящите цени, провокирани от умишлените действия на руските фирми, още отсега поставят много компании в Европа пред избора да ограничат производството си или да прехвърлят своите загуби върху потребителите”, каза полският премиер. Според него, още отсега политиката на „Газпром” и разрешението за функциониране на „Северен поток-2” се отразява на ръста на цените.

„Нивото на кризата през следващите седмици може да разтърси Европа. Много предприятия може да фалират, а милиони домакинства, десетки милиони семейства може да обеднеят заради газовата криза, предизвикана от неконтролируемия ръст на цените в цяла Европа”, каза Моравецки.

Той предупреди, че трябва да се отчита и ефектът на доминото и една криза може да повлече след себе си нови трусове.

Властите в Полша неведнъж са излизали с твърдението, че растящите цени на енергоносителите са свързани пряко с геополитиката.

Според твърденията на полския премиер, правителството на Русия ограничава умишлено доставката на газ за Европа, за да получи разрешение за експлоатацията на газопровода „Северен поток-2”, против който Полша се обяви от самото начало на проекта, смятайки, че той ще бъде използван за изнудване на Европа.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!