Горещи новини

Мика Зайкова пита: Като се отказвате от договора с „Газпром”, имате ли други?

| 17:53

„Човек трябва да мисли и после да говори” –с тези думи започна участието си по БНТ икономистът Мика Зайкова по овод новината, че правителството няма да преговаря за нов договор с „Газпром”.„Значи, отказват се от договора с руснаците, с „Газпром”… Е, аз ви питам, като се отказвате от договора с руснаците, имате ли други договори, които да осигурят тази газ, защото 3 милиарда ползваме, от които две трети са от тях? Второ, имат ли път, по който да я докарат тази газ? Трето, колко това ще ни струва? Като се откажем от газта, кой ще ни даде 43 процента от петрола? Кой ще ни даде метали? Кой ще ни даде зърно?”, попита в предаването Мика Зайкова.

Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

„Кой ги би през устата да го кажат през март? Ние имаме ресурси, но за тях трябват пари и време. Ние ще правим батерии – с какво ще ги пълнят тези батерии?”, заяви икономистът.

„Трай си, не искам да плаша хората, ама да обявят 9 месеца преди договора не е добре”, каза тя.

„Искам да ви кажа, че инфлация по-малка от 25%-30%, аз не мога да очаквам. Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси – стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ – виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула – да, но има и причини да растат”, заяви в предаването Мика Зайкова.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!