Горещи новини

МЗ: Не липсват антибиотици, хартиената рецепта няма да се връща

-15:18-Razloginfo.com

В последните четири дни се повишава броят на издадените и изпълнените електронни рецепти и намалява броят на анулираните – с грешки или пропуски. Не се предвижда връщане на хартиената рецепта, а и министър Хинков заяви преди дни, че връщане назад на този етап няма. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.Какви са най-често срещаните затруднения с е-рецептите и как да бъдат разрешени

В момента категорично няма недостиг на антибиотици, добави той. По думите му един от антибиотиците, който липсваше на пазара, се е появил ден след въвеждането на електронното предписване, което означава, че идеята за изсветляване на доставката на лекарства работи.

Сега се събират всички сигнали и проблеми, анализират се, има решения на някои казуси, за други предстои, допълни той. Все още не е решен казусът, в който се предвижда курс на лечение, изискващ прием на три таблетки, а в опаковката на лекарството има пет таблетки, посочи проф. Гетов. По думите му този казус на този етап не може да се реши, защото нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените продукти е забранена.

Дадена е възможност в случаите, в които са предписани две опаковки от медикамент, пациентът да може да вземе едната, а след една седмица – другата, обясни той. Възможно е и при предписани два медикамента пациентът да може да вземе само единия.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!