Горещи новини

Мечките се събудиха, нападат крави и овце в Родопите

-10:23-Razloginfo.com

Групата за бързо реагиране към РИОСВ – Смолян констатира първите  за годината сигнали за щети от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин и село Чокманово, община Смолян, съобщиха от екоинспекцията в Смолян.

При оглед в местност „Краево“, землище на село Триград са открити две овце и една крава. По-късно през деня е проверен сигнал в село Чокманово, където е установено нападение над едно конче. И при двете констатирани щети, в близост до местата на нападение са открити следи от мечките, посочват от РИОСВ – Смолян

В понеделник е регистрирана още една щета, при която в местност „Мангърова барчина“, землище на доспатското село Змеица, собственичката на стадо от 42 овце, констатира липсата на две от тях.За регистрираните щети РИОСВ – Смолян ще изготви предложение за обезщетение на собствениците.

През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите от защитения вид през зимата.

За недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!