Горещи новини

Местни празници

Старчевата

Всяка година на 1 януари, още в ранна утрин, град Разлог е огласен от гласа на 50-килограмовите звонци (чанове и хлопки) удрящи се в телата на „чаушите“, пригласят им тъпаните и зурните. Това е „Старчевата“! Започва новогодишното кукерско веселие.

Истинската сила и енергия на празника е в танца – в дългото, красиво и пъстро празнично хоро. На него днес могат да се видят 6-месечни бебета и 80-годишни хора – всички облечени в традиционни костюми. В целия обичай, макар и невидимо, присъстват демоните, наричани в Разлог „караконджури“, присъства и хаоса. Според представите на предците ни те идват от друг свят – отвъдния.
Шумна веселба и истински празник настъпва, когато от седемте квартала на града излизат сборни групи от „чауши“ (кукери), моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, смешници и оркестър от зурни и тъпани.

Най-атрактивната група от „Старчевата“ е тази на „чаушите“ – въоръжените пазачи. Според традицията това са млади мъже, неженени, неполагали воинска клетва, облечени в специален обреден костюм от овчи или кози кожи, с висока островърха шапка пак от кожи, покриваща и лицето на обредния персонаж. На кръста носят по четири големи чана, а в ръцете си носят камшик. Организирани са в дружини по 10 въоръжени пазачи, които имат свой главатар – водач, трима войводи и шест воини. Във времето на хаоса, според народните представи от Игнажден до Водици /Йорданов ден/, т. е. близо месец, тези млади мъже всяка нощ до първи петли обикалят града и неговото землище, за да прогонят злите демони, дошли от отвъдния свят. В деня на Млада Бога, т.е. на 1 януари, въоръжените пазители трябва да пазят обредните лица, да пазят реда на шествието, а с танца си в кръг осигуряват „чисто място “ за слизането на Млада Бога на земята, за настъпването на новата година.
Водач и организатор на групата е „Старейшината“ – млад и авторитетен мъж, със семейство. В деня на празника той е облечен в празнична мъжка зимна носия, без маска на лицето, но задължително с гега в ръка, тя е неговия „жезъл“. Смисловото съдържание на този персонаж е наместник на Бога на земята. Редом с него е „главният ергенин“, облечен в празнично ергенско облекло, а неговите обредни атрибути са маската на лицето, островръхата шапка и сабя в ръка. Функцията му да събира хората, да води хорото, островърхата шапка и сабята, недвусмислено определят символното значение на този неотменен персонаж–той е материализиран образ на активното, оплождащо мъжко начало. Друг основен персонаж от „Старчевата“ е „невестата“ – жена, която е раждала и отново ще ражда. И това е маскиран млад неженен мъж, неполагал воинска клетва. Той е с маска на лицето, облечен в женски традиционен костюм и с подчертана бременност. На гърба си в традиционна цедилка носи къс дърво – борово, дъбово, буково, които са свещените дървета за българина. Персонажът „невеста“ не е нищо друго освен раждащото, даващо живот женско начало.

Така заловени за ръце в общ танц, с нестихващи благопожелания и усмивки през цялото карнавално шествие винаги хората на Разлог и техните гости посрещат нова година. На този празник разложани се стремят да дадат нещо от себе си и на другите. Отправят се пожелания, наричания и благословии.

С оригиналността си, кукерското веселие в Разлог е известно не само в страната ни, но и в чужбина. Сборни групи от седемте квартала на Разлог са участвали в много международни и национални карнавали.

Преди 16 години Разлог става член на Федерацията на Европейските карнавални градове. На всяка втора година града е домакин на Международният кукерски карнавал, който събира маскарадни и кукерски групи от целия свят.

Международен кукерски фестивал „Старчевата”

Международният кукерски фестивал „Старчевата” в гр. Разлог се провежда ежегодно от 2008 г. насам. Фестивалът е продължение на вековната кукерска традиция в града. Организатор е община Разлог със съдействието на Федерацията на Европейските карнавални градове.
За международния фестивал в Разлог пристигат групи от Италия, Франция, Турция, Македония, Сърбия и др. Българската кукерска традиция е представена от многобройни групи от цялата страна.
Кукерите от Разлог се наричат „чауши” или „старци”, костюмите им са изработени от козя кожа, а конусовидната им шапка, която достига до два метра, завършва с конска опашка. Най-важният елемент от костюмите са звънците, чието тегло може да достигне 40-50 кг.
Международният фестивал „Старчевата” се провежда в средата на месец януари и има състезателен характер. Всяка група се оценява от жури на базата на представянето на кукерската традиция, начина, по който са предадени местните обичаи от региона на групата, оценяват се още облеклото и артистичността на групите. Според регламента на фестивала всяка българска група може да се представя с не повече от 50 участници, а ограничението за всяка чуждестранна група е 30 участници.
Продължителността на фестивала зависи от броя на групите, но обикновено продължава два дни. От 1995 г. Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове.
В първия ден на новата година в Разлог се провежда друг местен кукерски фестивал със същото име, съпроводен с много музика и колоритни костюми.

Бабин ден

Този обичай е свързан с поливане и даряване на бабата (акушерката) в знак на благодарност, че е израждала бебето на младата булка. След традиционното изпълнение на обреда, на мегдана се вие т.нар. Бабино хоро от баби, заденали своите внучета-бебета и пеейки характерни песни без съпровод. Това е и денят, когато всички „бабинчета“ (бебета) са облечени в носии и заедно със свойте баби са част от празничното хоро на площада.

За да станете част от традицията на Бабин ден посетете Разлог на 21 януари около обяд.

Пирин Пее


error: Content is protected !!