Горещи новини

Международната агенция по енергетика: Европа незабавно да намали потреблението на газ

| 15:12

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва да предприеме незабавни стъпки за намаляване на потреблението на газ преди зимата, призовавайки правителствата да ограничат използването на климатици и да започнат да продават газ на търгове за промишлеността или в противен случай рискуват нормиране на синьото гориво (ограничаване на предлагането) през най-студените месеци.„Файненшъл таймс“ цитира ръководителят на МАЕ Фатих Бирол да заявява в понеделник, че съкращенията на руските доставки означават, че европейските усилия да постигнат заложените цели няма да успеят и призова правителствата „да отчитат всеки оставащ ден“, за да запълнят съоръженията за съхранение на газ през следващите три месеца.

„Последните действия на Русия да намали още повече потоците от природен газ към Европа, съчетани с други неотдавнашни прекъсвания на доставките, са код „червено“ за ЕС“, отбеляза Бирол.

„Европа трябва да действа сега и да вземе предвид всеки оставащ ден“, посочи той, добавяйки, че въпреки че високите цени вече са ограничили част от потреблението, „необходими са значителни допълнителни намаления на газовото потребление, за да се подготви Европа за предстоящата тежка зима“.

Шефът на МАЕ каза още, че последният анализ на агенцията, която действа като енергиен наблюдател за страните от ОИСР, предполага, че Европа трябва да ограничи потреблението с 12 млрд. кубически метра от сега до началото на отоплителния сезон, или еквивалент на 130 танкера, пренасящи по море втечнен природен газ.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!